Червен код за опасно време в обявен в Пловдив и още 8 области на страната за утре – понеделник, 2 август . Предупреждението е за опасно високи температури над 41 градуса, като е за областите - Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик,Хасково, Стара Загора и Ямбол.

Очакванията са под тепетата градусите да бъдат 42-43, като ще се доближат до абсолютния рекорд от 2000 година, когато живакът в Пловдив удари 45 градуса.

В останалата част от България е в сила втора степен - оранжев код - за високи температури между 38-и 41 градуса. 

Прогнозата на НИМХ към БАН за утре:

През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд над планините с незначителна купеста облачност. Ще духа до умерен вятър от запад. Горещо с преобладаващи максимални температури между 37° и 42°.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа силен западен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 34°, на 2000 метра - около 26°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще духа умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 31°-35°. Температурата на морската вода е 27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.