Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи, че ще предложи за Нова година ресторантите в местата за настаняване да работят до 00:30 часа след полунощ.

Предложението ѝ, което е по искане на бранша, ще бъде обсъдено днес с Националния оперативен щаб, здравните власти и правителството. Целта е гостите на хотелите да посрещнат спокойно празника, каза министърът на туризма. "Предложението на бранша е поне до 12:30 да може да работи ресторанта в хотела, вместо да разнасят храни и напитки по стаите. Мисля, че това е е по-хигиенично. Това зависи от допълнителни обсъждания с премиера и щаба", заяви Марияна Николова пред бТВ.

Дегизирана със спортно яке, качулка и предпазна маска, вицепремиерката Марияна Николова е обикаляла ресторанти в курортите, за да провери като таен клиент дали спазват противоепидемичните мерки. 

"Влизах дегизирана, минавах покрай рецепцията и надниквах в ресторанта, хората си ядядха спокойно, обясни тя какво са представлявали проверките й. Ще предложа на Нова година да се разреши да се посрещне в дванадесет новата година. Но преценката е на здравните власти. Браншът иска да работят поне до 12,30. По стерилно е отколкото да се разнасят бутилки с шампанско по стаите", заяви още Николова.

За 24 и 25 декември нямам нито един сигнал за нарушение на правилата от ресторантите. Аз лично направих като таен клиент посещения, облечена с едно яке и качулка. Бизнесът не си позволява нарушения, защото един да допусне нарушение, това ще е петно за целия бранш. Ако сме дисциплинирани след средата на януари ще можем да говорим за облекчение на мерките, добави още тя. На Нова година вицепремиерката не планирала да обикаля отново ресторантите.

Уважаеми колеги,

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си несъгласие с поредната дискриминация за нашия бранш!

Тази сутрин вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че ще предложи работното време на ресторантите в хотелите за Нова година да бъде удължено до 00.30 часа. В същото време заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм!

Цялата позиция вижте в прикрепения файл.