Разширението на обхвата на Синя зона в Пловдив вече е факт. Редица улици в центъра на града вече са платени за паркиране, но на част от тях контрол все още не се извършва. На живущите на локациите е даден реверанс, за да изготвят необходимите им документи.

Припомняме, че от 14 януари обхвата на Синя зона се разшири с още три улици -  ул. „Ген. Данаил Николаев“, ул. „Мечников“ и ул. „Елиезер Калев“. Освен това, бе променено и работното време на платеното паркиране. Удължаването ще бъде от 8,30 до 18.30 часа, включително и събота. 

Синя зона в Пловдив с ново работно време от четвъртъкПромените ще бъдат нанесени и на знаците

Още в първите два дни на новата наредба с медията ни се свързаха читатели, за да сигнализират, че контрол на новите улици не се изпълнява, а шофьорите продължават да паркират гратис. Живеещи на улица „Елиезер Калев” споделиха, че паркингът е всеизвестен на работещите на Главната и през деня няма нито едно свободно място.

Наш репортер на място обаче установи, че контрол по трите улици наистина не се осъществява. Причината обаче – даден реверанс на жителите, за да си изготвят документите са спиране.

На улица „Елиезер Калев” табелата, указваща, че паркирането е платено, е монтирана преди дни. Живeeщите обаче са били уведомени за новата наредба преди седмица. Самите те радушно приемат промяната на статута за паркиране.

Улицата е успоредна на булевард „Руски” и се намира зад блока, под който се помещава Агенция „Социално подпомагане”. Обитателите в жилищната сграда паркират или с пропуск пред ведомството или зад блока на улица „Елиезер Калев”.

„Няма делник, няма празник – тук за нас места няма. Всеки знае, че може да паркира без пари и да си ходи цял ден на центъра. Съседи са принудени да спират върху тротоарите. Други като мен сме си изкарали талони, че живеем на бул. „Руски”. След 18:00 часа паркингът е на 40% празен. Имаме и друг проблем – трошките, които от години заемат места”, заяви жител във вход 21 на жилищната сграда над Социалното – Господин Иванов.

Успяхме да разговаряме и с хора от кооперацията на улица „Елиезер Калев”.

„Преди дни поставиха табелата за Синя зона. Дадоха ни една седмица, за да си извадим пропуски. Нас ни уведомиха домоуправителите на входовете. Те комуникират с Община Пловдив. От другата седмица ще глобяват. В района има монтирани паркомати, но и служите на „Паркиране и репатриране” обикаля района”, заяви жителка от вход N 2 на кооперацията.

"Вече ще се прибираме спокойно, че ще може да си паркираме пред домовете. Свидетели сме на магазинерки и служителки, работещи на Главната, които сутрин паркират тук и чак в 18:00-19:00  часа си тръгват", добавя Иванов. 

Проверихме и ситуацията на ул. „Ген. Данаил Николаев“. Все още там не е поставена и оказващата табела. И там е даден реверанс на хората от 7 дни, заявиха от магазин за плод и зеленчук на улицата. 

Улица „Елиезер Калев”

Улица „Ген. Данаил Николаев“