Смятате ли, че е възможно в продължение на 3 седмици всеки ден да взривявате незаконно скали в центъра на Пловдив и не само да не се намери нито една институция, която да спре това, но и през цялото време полицията да ви пази? 99% от хората биха сметнали това за абсурдно, но точно това се случи във втория по големина град този месец. В карето между улиците под хълма започна изграждане на жилищен комплекс  със 152 апартамента  и 200 паркоместа. Инвеститор е компанията „Хъс Естейт”. 

 

В последните дни на януари пловдивчани, които живеят от северната страна на Бунарджика започват да чуват взривове през деня. Сапьорите работят на терена на бившия Винпром, който месеци преди това е разчистен. Полицейски автомобили осигуряват зоната и в момента на взривотете не пускат автомобили и пешеходци да преминават по съседните улици.

Наличието на органите на реда парира възмущението на хората, които живеят в квартала , а ежедневните детонации им напомнят, че живеят в страната на неограничените възможности. Т.е , всеки с достатъчно сериознен финансов ресурс може законно да си руши скалите на тепетата. Все пак сме градът на 7-те тепета! Е да де, всъщност са 6. Но да не издребняваме. 

Тъй като районът под ул. "Волга" не е в защитената  зона на тепето, определена от РИОСВ, разрушаването на скали не е забранено, но за взривни дейности се изисква специален режим. 

Проверка на TrafficNews по казуса установи, че строителното разрешение, издадено от общината на инвеститора, не включва взривни дейности. Главният архитект на града Димитър Ахрянов бе категоричен, че в представения в общината проект не са предвидени взривове. Напротив - геоложките проучвания на експертите, наети от инвеститора показвали, че скали има на 9 метра под повърността. А изкопът, необходим за изграждане на две нива подземни гаражи, е около 4 метра. 

След разразилия се скандал, казусът е бил обсъден на нарочна среща в общината, на която е присъствало ръководството на пловдивската полиция, но изявления по темата няма. TrafficNews се обърна с въпрос към пресцентъра на ОД МВР на какво основание униформени служители и представители на служба на "Контрол на общоопасните средства" охраняват обект, на който / според главния архитект/ се извършват незаконни взривни дейности. 

Писменно становище до края на работната седмица не бе получено, но устният отговор гласеше, че фирмата, която извършва взривовете, е лицензирана и има подписано разрешение от Дирекция "Инспекция на труда". Подобно разрешение се издава на база заявление он физическо или юридическо лице и технологичен проект за извършване на взривни работи. Услугата е безплатна. На база на подписаното от Инспекцията на труда разрешение, полицията организира охрана на обекта. Законът не изисквал в такива случаи съгласуване с общината. 

TrafficNews се свърза с Общинския инспекторат, които на 17 февруари 2023г. са направили поредна проверка на обекта. На място инспекторите са установили, че на обекта се извършват взривни дейности и се извозват строителни отпадъци. "В издаденото разрешение за строеж и приложените документи, в които са описани условията за извършване на строителството няма описание за извършване на взривни дейности. Взривовете се извършват от лицензирана  фирма със седалище Рудозем, която има разрешително , издадено от Инспекция по труда - Пловдив на основание чл. 13г. ал. 2 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд" коментира за TrafficNews директорът на инспектората Асен Стефанов.

Според чл. 13 б. ал. 3 т.2 на същия закон обаче, Проектът за взривни работи се съгласува със собствениците на обектите , които са в границите на опасната зона  и с кмета на общината, когато взривовете са в населени места. 

Инспекторите обаче са установили, че липсват документи са подобно съгласуване и проектът не е съгласуван нито със собствениците, нито с община Пловдив. 

Междувременно пловдивската прокуратура се самосизира по публикациите в медиите и започна проверка. 

Какъв ще бъде изходът, предстои да видим. 

Но въпросния казус поставя два изключително важни въпроса. Единият е за дупката в закона, благодарение на която, режимът за взривни дейности е уведомителен, а не разрешителен. А другият сериозен проблем са зоните на защитените територии, които очевидно трябва спешно да се преразгледат. Защото в Пловдив все още има 6 тепета. Поне засега. 

Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира за незаконните взривове на БунарджикаПарадокс: Проверката е възложена на полицията, която охранява взривните дейности