Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира и възложи проверка по публикации в медиите във връзка с извършвани взривни дейности при разчистването на терен за строеж в подножието на хълма „Бунадржика“, в близост до ул. „Ген. Данаил Николаев“ и ул. „Волга“ в гр. Пловдив. 

Дадени са указания за изискване на всички документи и разрешителни за извършване на такава дейност, за да се установи дали са законни, както и дали има опасност за живущите в района хора и др. Проверката е възложена на служители на ОД на МВР – Пловдив.

Пловдивчани, които живеят в района твърдят, че до преди дна дни всеки ден от карето се чуват серия взривове. След като теренът на бившия Винпром между улиците „Ген. Данаил Николаев” и „Волга” бе разчистен до основи, са започнали изкопни работи , като разрушаването става с взривни вещества.  В карето между улиците под хълма започна изграждане на жилищен комплекс  със 152 апартамента  и 200 паркоместа. Инвеститор е компанията „Хъс Естейт”.

Главният архитект на града Димитър Ахрянов заяви пред TrafficNews, че взривовете са незаконни, тъй като те не са заложени в одобрения проект. "Според геоложките проучвания, на база на които е изготвен прета, скалите са на 9 метра под земята. Инвеститорът има разрешение само за изкопни дейности, но не и за взривяване на скали", коментира Ахрянов. 

Парадоксалното в случая е , че служители на полицията, включително и представител на служба КОС към Второ РПУ ежедневно охраняват обекта. На каква документална база се случва това, предстои да разберем. 

TrafficNews се свърза с Общинския инспекторат, откъдето заявиха , че предстои повторна щателна проверка, тъй като при първата на инспекция са им били представени разрешителни. 

TrafficNews продължава да следи случая и да търси кой е разрешил да се взривяват скали в природна забележителност, защитена от закона.