Недоволен съсед сътвори истинска съдебна сага, след решение на етажната собственост за спешен ремонт на товарен асансьор и покрив, в сградата в която живее. Мъжът не бил съгласен с взетото от комшиите решение и решил да го атакува в съда.

Делото преминало през две съдебни инстанции като окончателното решение е на Пловдивския окръжен съд.

Сагата започнала през месец април 2022 година, като след проведено събрание на блока, хората решили, че трябва да бъде извършен неотложен ремонт на товарния асансьор и на покрива на етажната собственост. Решението било прието с мнозинство от почти 34% от собствениците в сградата. В протокола било отразено, че на събранието са присъствали собствениците на 35,610 % идеални части от общите части на етажната собственост, като за приемане на посочените решения са гласували собствениците на 33,965 % идеални части от общите части на етажната собственост.

Недоволният съсед завел дело в Районен съд – Пловдив, защото решенията не били взети с изискуемото мнозинство от повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост. В края на месец май 2023 г. магистратите отчели, че исканията на мъжа са основателни и решили делото в негова полза.

Етажната собственост от своя страна решила да атакува решението на съда пред по-горна инстанция и живущите подали колективна жалба пред Окръжен съд – Пловдив.

След като прегледали обстойно казуса, въззивните магистрати отчели, че посочените решения били приети с мнозинство от собствениците присъствали на събранието, а никъде в жалбата на недоволния съсед не се споменават претенции за липсващ кворум.

На общото събрание са присъствали  собственици на 35,610 % от идеални части от общите части на етажната собственост, а за приемане на посочените решения са гласували собствениците на 33,965% идеални части, т.е. повече от 50 на сто, с което е спазено изискването на закона.

С оглед на това, преди дни Окръжният съд е отменил решението, взето на първа инстанция и е постановил, че жалбата на етажната собственост срещу недоволния съсед е основателна. Магистратите са решил делото в ползва на колектива, като са отсъдили недоволния съсед да заплати разноските по производството в размер на 1640 лева.