Изсичането на старо дърво на улица „Макгахан” в Пловдив предизвика напрежение между будни граждани, служители на ОП „Градини и паркове” и Общинска полиция.

"Това е 200-годишна „черница” и на никой не пречи. Според мен няма никаква причина да се отсича. Нито пречи на някой, нито е опасно или изгнило." Това каза пред репортер на TrafficNews Емил Атанасов, който се качи на дървото, за да го брани от изсичане с тялото си. Той обаче беше свален от органите на реда и остана да гледа изсичането отстрани. Атанасов е известен български художник, писател и драматург.

Авторът на пиесата "Да разлаеш кучетата" живее на улицата и сподели още, че брат му - художникът Юли Шумарев, издава книга "Макгахански блусове и балади", в която ще пише за историята на дървото. Според други съседи има много по-опасни дървета от въпросната черница, които са изгнили и представляват опасност за пешеходците и автомобилите.

Дърветата, които ще бъдат изсечени са общо две – черница и явор. Това се случва със заповед на районния кмет, съобщиха от ОП „Градини и паркове”. От предприятието подчертаха, че техните служители не премахват дървета самоволно, а само с издадена заповед.

Изсичането на двете дървета е заплатено от частник, собственик на прилежащия имот и за премахването им има издадена заповед, допълниха още от общинското предприятие.