Неусвоените средства от провалилия се пробив на Водната палата няма да отидат за нов инфраструктурен обект, а за индексация на договори по заема от Фонда за устойчиви градове. Това става ясно от предложение от кмета Здравко Димитров, което ще се гледа на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Кръстовището на две нива бе един от четирите обекта от 30-милионния заем, заедно с „Модър-Царевец”, реконструкциите на бул.”Хаджи Димитър” и „Царевец”. След като проектът бе прекратен остана свободен ресурс от 9,5 млн. лева. От тях 4,5 млн. лева бяха  пренасочени към Дондуковата градина, а другите 5 млн. лева трябваше да отидат за зоопарка. Община Пловдив обаче се отказа и от тази идея.  Така свободните пари ще отидат по индексация на договорите по строителството на другите три обекта.

Според методиката различните дейности в последните 3 години се индексират по таблица с различни коефициенти. Все още няма формули за дейности след март 2023 година. Когато те бъдат приети ще стане ясно и какви ще са сумите по индексациите. Методиката позволява до 50% от договора и до 70% по различни дейности от строителството.

До този момент е подписан единствено анекс с „Драгиев и Ко” за  „Модър-Царевец”. Там сумата по договора бе увеличена с 1,27 млн. лева, като общата стойност бе увеличена от 10,64 млн. лева на 12,77 млн. лева с ДДС.

За бул. „Хаджи Димитър” и ул. „Царевец” предстоят индексации, като размерът по тях не е ясен, още повече, че вторият проект не е започнал.

С решение на Общинския съвет за двата проекта от бюджета на града трябваше да се осигурят 300 хил. лева за „Хаджи Димитър” и 638 хил. лева за ул. „Царевец”. С пренасочването на парите от заема, въпросните средства ще бъдат освободени за други дейности.

И работата по „Модър-Царевец” закъса, все пак Общината се надява да го отвори есентаПрез месец май през проекта на ВиК трябва да приключат дейностите по Южния обходен колектор

Кал, хаос и мудна работа по бул. „Хаджи Димитър”, гответе се за същото и на ул. „Царевец”Фирмата вече се бори със сроковете за булеварда, а обещанията бяха за предсрочно завършване