Пловдив скоро ще се сдобие със собствена лаборатория за тестване на кръвните проби на шофьори за наркотични вещества. Това стана ясно от открита обществена поръчка за създаване и оборудване на такова звено в УМБАЛ "Пловдив". 

Припомняме, че досега всички проби за дрога се анализираха само в София, а забавянето при тестовете достига до близо година след взимане на биологичния материал. Това създава огромни неудобства за шофьори, чийто полеви дръг тест е показал положителна проба заради употреба на медикаменти например, но кръвната проба показва, че лицето не е употребило забранени вещества. Така шофьорите остават с висящи досъдебни производства, с отнети книжки и със свалени номера или какво повелява новия закон - с отнети автомобили до установяване на кръвната проба. 

Припомняме, че разследване на TrafficNews показа колко ненадеждни са полевите тестове:

Спецификата на Drug Check 3000: Храна, лекарства, кофеин и енергийни напитки могат да окажат влияние на пробатаСпоред систрибуторите на теста преди взимане на пробата трябва да се изчака поне 10 минути

Двойният стандарт при наркотестовете! За нормални шофьори може, за полицаи не можеВ продължение на две години ръководството на МВР подминаваше с високомерие десетките случаи на унижени граждани с положителни тестове за дрога

При приемане на новата нормативна уредба, която затегна режима за пияни и дрогирани шофьори, от министерството на МВР обещаха да бъдат отворени нови звена за тестване на кръвни проби, така че процесът по анализиране да стане много по-експедитивен и да не се стига именно до този парадокс - невинни хора да бъдат с отнети книжки, да загубят работата си, да понесат социалния бич и да се разделят с автомобилите си, заради неточни полеви тестове. 

Поредна грешна проба от драг чек превърна живота на мъж от Асеновград в кошмарЕмил Узунов чакал четири месеца, за да докаже невинността си

Новата лаборатория в Пловдив ще се намира в рамките на УМБАЛ "Пловдив". Предмет на поръчката "Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на инструменти за определяне на наркотични вещества в проби от кръв и урина за нуждите на „УМБАЛ – Пловдив” АД за нуждите на „УМБАЛ – Пловдив” АД". Прогнозна стойност без ДДС е 210 000 лева.

За лабораторията е необходим газов хроматограф с максимална температура на пещта не по-ниска от 450 градуса, както и друга специализирана апаратура и пособия за използването ѝ. 

Обществената поръчка се възлага въз основа на „икономически най-изгодна оферта” - критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена”. Крайният срок за подаване на оферти е до полунощ на 9 ноември 2023 г. 

Наказания има както за шофьорите, така и за собствениците на автомобилите. Ако установят, че караме с над 1,2 промила алкохол, колата ни се конфискува. Ако обаче не е на наше име – собственикът трябва да плати пазарната стойност на автомобила.

При отказ на водач да даде проба пък наказанието е до 6 години затвор и глоба до 2000 лв.

Адв. Мазнев: 30% от полевите драг- тестове дават неверни резултати, необходима е законодателна промянаИма субективен елемент при извършването на проверките на пътя, коментира дългогодишният дознател