Преди две години TrafficNews започна мащабна кампания срещу употребата на тестовете за наркотици, които полицията използва, за да установи дали даден водач е употребил наркотици.  В десетки материали медията ни представи казуси на пловдивчани, които изгубиха работата си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни. Положителните драг чекове обаче ставаха причина за неоснователни обиски, полицейски тормоз и административни препятствия.

В рамките на разследването представихме и информация, която поставя под въпрос и законността на използвания модел тестове. Документ, предоставен от фирмата, която внася в България въпросните тестове, твърди, че от 2019 година те вече не са сертифицирани. 

От началото на 2022 година ръководството на МВР тихомълком извади от употреба Drug Check 3000. Водачите, които имат външни признаци или поведение и реакции на употреба на наркотични вещества  /или по субективна преценка на полицая/ , се отвеждат в най- близкото районно, в което се прави проверка с DRAG TEST 5000 . Там обаче процентът на грешките също е висок.

TrafficNews не е единствената медия, която повдигна завесата на беззаконията, свързани с използването на драг тестовете. Националните телевизии също спорадично повдигат темата. Разследвания на колегата ни Тина Ивайлова в национален ефир показаха, че тестовете улавят и много лекарства, които се продават в аптеките без рецепта.

Въпреки това ръководствата  на МВР  подминаваха с пренебрежение и високомерие този проблем, който превръщаше в ад живота на много хора. При официални запитвания, отправяни към ръководството на Областната дирекция в Пловдив, ни отговаряха, че " не са установени технически проблеми, свързани с експлоатацията на наличните автоматизирани технически средства и полеви тестове". Докато не пламна и тяхната „черга”.

Днес зам.-председателят на  Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР (СФСМВР ) Генади Тенев призна за проблеми с тестовете за наркотици. В национален ефир той заяви, че тестовете, с които се проверяват полицаите, са същите, с които те проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати.

Т.е, когато правата на гражданите системно се нарушават, това не е проблем за МВР. Но когато те се окажат в ролята на проверявани, полицаите надигнаха глас. Според Тенев при масираните проверки , които започнаха след поредицата случаи с дрогирани полицаи зад волана, са открити доста положителни проби. Това обаче  се дължало на лекарства, които служителите на МВР приемат, тъй като са подложени на системен стрес. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест.

Тенев увери, че синдикалната федерация подкрепя тестването на полицаите, но не одобрява начина, по който това се прави. Той добави, че е добре тестовете за наркотици за полицаите да се правят един път годишно.

"Има доста обезпокояващи неща, да не кажем и незаконосъобразни. Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване заради високия стрес и натоварване, но това се крие от МВР", добави той.

Всъщност действията на полицията спрямо гражданите също могат да бъдат окачествени като „обезпокояващи и незаконосъобразни”. 

И сега на база тези закъснели „самопризнания”, министерството и законодателят трябва да вземат спешно мерки за промени в законодателството, които да предотвратят издевателствата над хора, които единствената им вина е, че са взели лекарство за алергия, успокоително или хапче за глава.