Иван Деспотов, който бе арестуван при зрелищна антикуропционна акция през 2018 година, иска да се върне на шефското си място на директор на Дирекция “Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, денталната помощ и аптеки“ в Районна здравноосигурителна каса (РЗОК)- Пловдив. 

Деспотов и колегата му Влади Манев бяха спипани с подкуп с белязани пари. Двамата, заедно а аптечния бос Николай Александров организирали схема за източване на здравната каса. Над 60% от източените суми от Здравна каса, възлизащи на над 1 милион, отиват в джобовете на Деспотов и Манев под формата на подкупи. Те са хванати с 50 хиляди лева рушвет, предаден им от Александров, който пък взел от общата сума /89 хиляди лева/ – 25 хиляди лева. За социално слабия Димитър Йотинов, който тегли парите, като управител на фирмата бушон, останали 14 бона, от които 7 са за ДДС и други удръжки, които се внасят обратно в бюджета.

Деспотов и Манев лежаха 9 месеца в ареста, обаче бяха пуснати, тъй като прокуратурата така и не внесе обвинителен акт срещу тях в съда. Междувременно бяха отстранени от длъжностите си - Деспотов от шефското място, а Манев от службата си на началник сектор "Контрол на аптеки". 

В началото на 2019 и двамата вече са на свобода. И двамата започват процедури да се върнат на работа, въпреки че разследването срещу тях продължава. След искане от тях към НЗОК да бъдат върнати на работа, от управата търсят следствена служба, откъдето обясняват, че се води следствено дело с работни обвинения и за двамата.  Деспотов не  бива върнат на директорското си кресло и дори когато прави опит да влезе в сградата на Здравната каса в Пловдив не бива допускан от охраната с обяснение, като му е обяснено, че има издадена заповед от ответника по делото да не бъде допускан в сградата на РЗОК- Пловдив. 

Наглостта на хванатия с подкуп, така и все още обаче не изправен пред съда, не свършва до там. Февруари 2020 той иска от управителя на НЗОК изплащане на обезщетение в размер на 19 200 лв., както и внасяне на дължимите осигурителни вноски за периода (вероятно от 14.01.2019г. до момента). Заплашва, че ако плащането не бъде извършен доброволно в срок от 10 дни, ще бъде принуден да потърси правата си по съдебен ред. 

В крайна сметка започва дела, но първото му с решение на съда е за самото искането му да се върне на работа. 

На 1 юли 2020 е издадена заповед за прекратяването на служебното му правоотношение или с други думи е уволнен. Без оглед, че вероятно оспорва и нея, Деспотов няма как да се върне на работа, тъй като заповедта е с предварително изпълнение според закона. Това не спира Деспотов и той подава жалби, иска да се върне на държавната служба и затова изпраща писмено искане към шефа на Здравната каса, от където получава мълчалив отказ. 

В крайна сметка Административният съд в Пловдив отхвърля жалбата му като несъстоятелна. Съставът посочва, че Деспотов може да се върне на работа само ако съдът отсъди заповедта за освобождаването му за незаконосъобразна и съответно я отмени. Решението подлежи на обжалване пред ВКС, но предстои да стане ясно дали тече и такова производство за искане за отмяна на заповедта за уволнение пред Административния съд. 

Как се стигна до тук, четете в статиите:

Как се разпределят близо 100 хиляди за ден между четиримата арестувани пловдивчани?Аптечен бос, двама ръководни кадри на НЗОК Пловдив и един социално слаб в схема за милиони

Кои са аптеките и фирмите, през които е работил арестуваният Николай Александров?Голяма аптека в Пловдив е собственост на жена му, която е фармацевт

Безпрецедентна акция срещу корупционна схема в Здравна каса - Пловдив ОБЗОРПетима са в ареста след акция на “Икономическа полиция“

Доведоха с белезници в съда шефовете на Здравната каса ВИДЕО+СНИМКИДелото за мярката за неотклонение ще започне след час