Аптечният бос Николай Александров, който е в ареста, след като беше хванат с 25 хиляди лева, останали след разпределянето на последното източване на Здравната каса по схемата на аптеките фантом и РЗОК – Пловдив, управлява с жена си Наталия Танева-Александрова няколко аптеки в Пловдив и региона.

Припомняме, че Александров е мозъкът на операцията за присвояване на крупна сума пари чрез дублаж на рецепти и обработването им от фалшиви аптеки – човекът въртял бизнеса и давал подкупи на Иван Деспотов и Влади Манев - ръководни кадри в НЗОК - Пловдив.

Мъжът се оказа замесен в схема с кражба на лекарства за онкоболни, както и близък до бизнесмена Николай Китов, който в момента е съден за присвояване на ДДС за над 4 милиона.

Схемата, която беше разбита от Икономическа полиция, се е въртяла през няколко аптечни фирми.

Справка в търговския регистър показва, че за последната година Николай Александров е прехвърлил три дружества за търговия на дребно с лекарствени продукти. Именно тези фирми и откритите към тях аптеки фантоми са позволили източването на над 1 милион и 100 хиляди лева от бюджета на Здравната каса.

За схемата ви разказахме в подробности - вижте как се разпределят близо 100 хиляди за ден между четиримата арестувани пловдивчани.

Трите дружества са: „Нурфарма“, прехвърлена от Александров на Димитър Йотинов на 20.03.2017 година; „ДМ-фарма“, прехвърлена на 18.04.17 от Александров на Димитър Йотинов, като още на 07.02 за управител е бил назначен синът на Йотинов – 24-годишният Искрен Йотинов; „Изгрев Фарма“, която е прехвърлена на 23.11.2017 година от Александров на Йотинов-баща.

На 20-ти февруари 2018 година бива регистрирана една от фиктивните аптеки през фирмата „Изгрев фарма“, която би трябвало да се намира на ул. Средец № 31а.

Именно тази аптека е един от обектите, през които благодарение на откраднатите данни на 40-50 болни пациенти са обработвани неистински рецепти с лекарства за 25-25 хиляди лева, за които са източвани крупни суми, в крайна сметка наброяващи над 1 милион лева. Аптеките са били регистрирани, оторизирани за работа със Здравна каса и лишени от контрол благодарение на двамата ръководни кадри на РЗОК - Пловдив. 

Повече за схемата четете ТУК: Цинизъм! Над милион източили арестуваните директори от Здравната каса и пловдивски аптечен бос

Отделно Александров реализира действителен фармацевтичен бизнес през  фирмите „Красиви и здрави – 2010“, където той и жена му Наталия са съсобственици с по 7500 лева капитал, „Фармаполис Шумен“, където Николай е едноличен собственик и управител и „Красиви и здрави 2017“ – дружество, еднолична собственост на съпругата му Наталия Т.-Александрова.

Именно през последното дружество работи голямата аптека в Пловдив – Pharma Polis, разположена на ул. “Архимандрит Евлоги“. През другите има обекти в Асеновград и селата Болярци, Тополово и в Шумен.

Припомняме, че аптекарят Николай Александров бе хванат при акция на икономическа полиция преди два дни в Пловдив. Той бе заловен с 25 хиляди лева, предадени му от Димитър Йотинов. Йотинов бил изтеглил в качеството си на управител на горепосочените фирми 89 бона малко по-рано, от които дал 75 на Александров. Той от своя страна дал подкуп от 50 хиляди лева на Иван Деспотов, директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК – Пловдив, и Влади Манев - началник сектор "Контрол на аптеки".

По първоначална информация, изнесена от Окръжна прокуратура Пловдив, на Николай Александров ще бъде повдигнато обвинение като подбудител и помагач за документно престъпление и даване на подкуп, по същите обвинения ще бъдат подведени под отговорност двамата ръководни кадри на РЗОК Пловдив - Иван Деспотов и Влади Манев. На Димитър Йотинов пък ще бъде повдигнато обвинение само за документна измама, тъй като той е предавал парите направо на Александров, без да има досег с държавните служители.

За така анонсираните обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери. 

Предстои утре прокуратурата да поиска мярка на четиримата, които към момента са задържани за 72 часа в ареста с прокурорска заповед.