Три седмици след зрелищния арест на кметицата на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и пловдивчани станаха свидетели на мащабна операция срещу държавни служители, заподозрени в получаване на подкуп. Този път основната сцена на действията бе пловдивската улица "Ген. Данаил Николаев" , а очевидци станаха служители в близки търговски обекти и случайни минувачи. 

Акцията на "Икономическа полиция" е стартирала едновременно на няколко места в града. Около 13 часа служители в магазини близо до кръстовището на "Ген. Данаил Николаев" и бул. "Васил Априлов" били стреснати от шум от свирещи гуми и набити спирачки. Пред очите им се разиграла сцена от филмов екшън. Два автомобила - хюндай и още една кола, които се движели по еднопосочната улици били блокирани от бус на Специализираните полицейски сили. От него изскочили въоръжени спец полицаи, които извадили шофьорите от колите и ги проснали на земята, където им закопчали белезниците. Последвал обиск на двамата и на автомобилите, като според очевидците полицаите намерили и в двата автомобила големи суми пари. Точно както при ареста на Иванчева, и там операцията продължила близо два чака като на място били изброени и описани всички банкноти, които били в купюри от 50 и 100 лева. 

Задържаните на  ул. "Ген. Данаил Николаев" са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов и служителят на касата Власи Манев.  

Деспотов е дългогодишен служител на Регионалната Здравна каса, през 2010 е бил и кандидат за директорския пост. 

Пре 2016 година Влади Манев е класиран на първо място в конкурс за длъжността „Началник сектор” в сектор „Контрол на аптеки”, отдел „Извънболнична медицинска, дентална помощ и аптеки “, дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в  РЗОК - Пловдив. 

При операцията са задържани общо 5 души, потвърди Окръжният прокурор Румен Попов и уточни, че операцията не е приключила. 

Предполага се, че участниците в схемата са били следени от няколко седмици. Те вероятно са имали среща по обед някъде в района, където са били под наблюдение. След трансфера на парите капанът е щракнал. 

Очаква се утре прокуратурата да изнесе подробности по случая. Според криминалисти в Пловдив до този момент не е провеждана антикорупционна акция от такъв мащаб.