Кой взима най-голямото парче от „пая“ в една схема за милион – източен от Здравната каса?

Отговорът – тези, които гарантират протекцията на държавно ниво или в нашия случай двамата арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция - Иван Деспотов, директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК – Пловдив, и Влади Манев - началник сектор "Контрол на аптеки".

Четете още: Безпрецедентна акция срещу корупционна схема в Здравна каса - Пловдив

Над 60% от източените суми от Здравна каса, възлизащи на над 1 милион, отиват в джобовете на Деспотов и Манев под формата на подкупи. Така вчера те са хванати с 50 хиляди лева рушвет, предаден им от Александров, който пък взел от общата сума, изтеглена вчера /89 хиляди лева/ – 25 хиляди лева. За социално слабия Димитър Йотинов, който тегли парите, като управител на фирмата бушон, останали 14 бона, от които 7 са за ДДС и други удръжки, които се внасят обратно в бюджета.

Как обаче се стига до чистата печалба, наброяваща над 1 милион и 100 хиляди лева?

Преди 1 година на пловдивският аптекарски бос с опит в престъпните схеми Николай Александров му хрумва „блестяща“ идея за източване на Здравната каса. Разбира се, той не може да я осъществи без стабилен гръб в лицето на двамата служители на РЗОК – Пловдив. 

Четете още: Арестуваният аптечен бос Александров бил в схема с осъдена аптекарка

Александров държи няколко аптеки в града и околностите на Пловдив, но решава да създаде и фиктивни такива – аптеки, които са регистрирани и лицензирани за работа със Здравната каса, но съществуват само на хартия. Единственото, което доближава тези аптеки до истинските е, че са наети магистри фармацевти, които уж менажират обектите, които в действителност са напълно виртуални - без физичеки еквивалент или пък каквато и да е медикаментна наличност. 

Новооткритата аптека фантом Александров прехвърля на Димитър Йотинов - мъж, за който е известно, че е социално слаб и че е бил разследван неколкократно от Икономическа полиция по схеми за източване на ДДС, но в сфери различни от фармацевтичния бранш.

Регистрацията и лицензите на виртуалните аптеки са осъществими благодарения на Деспотов и Манев, като вторият е разперил чадър върху проверките над фалшивите фармацевтични обекти. Междувременно Деспотов, през който минава документацията за отпускане на пари за лекарства от бюджета на здравната каса, краде личните данни на пациенти болни от тежки болести, които се ползват със скъпо лечение по НЗОК.

Четете още: Цинизъм! Над милион източили арестуваните директори от Здравната каса и пловдивски аптечен бос

На тяхно име с помощта на Александров се създават нови рецепти, които биват обслужени в аптеките фантоми, които пък получават парите за предписаните лекарства от Здравната каса без да продават какъвто и да е медикамент. До тук всичко изглежда изпипано до последен детайл, а всички възможни пукнатини добре санирани.

Цялата документация за отпускане на лекарства, за които Здравната каса плаща, отива в централната дирекция на НЗОК в София. И тук възниква въпросът – как служителите не са забелязали постоянния дублаж на пациенти и лекарства?

Според окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, определено съществува проблем при трансферирането на данни и извършването на контролни проверки на централно ниво. Такива се извършвали от 1 до 3 месеца по-късно от постъпването на документацията и преводът на парите.

Затова пък схемаджиите от Пловдив се подсигурявали и на всеки три месеца закривали фирмата бушон, като междувременно регистрирали нова, която започва да „функционира“ по същия начин - открива се аптека фантом със същия управител Лютинов. Всичко работило като добре смазан механизъм докато не започва разследването на Икономическа полиция, съвместно с Държавна агенция „Финансова инспекция“ /ДАФИ/.

Все още няма официална информация с данните на колко пациенти е била извършена измамата, ала според разследващите болшинството са били болни от Хепатит C, за чието лечение лекарствата възлизат между 25 и 35 хиляди лева. Така само за вчерашния ден Йотинов тегли 89 хиляди лева, които са намерени и иззети, ала източената сума за година е над 1 милион и 100 хиляди лева.

Затова и при обиските е забелязано, че държавните чиновници живеят в холивудски лукс. Къщата на Деспотов в покрайнините на града била палат с огромен двор, отличаваща се с всички социални придобивки за престиж. 

В момента четиримата са в ареста, като се очаква до часове прокуратурата да поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

По първоначална информация, изнесена от Окръжна прокуратура Пловдив, на Николай Александров ще бъде повдигнато обвинение като подбудител и помагач за документално престъпление и даване на подкуп, по същите обвинения ще бъдат подведени под отговорност двамата ръководни кадри на РЗОК Пловдив - Иван Деспотов и Влади Манев. На Димитър Йотинов пък ще бъде повдигнато обвинение само за документална измама, тъй като той е предавал парите направо на Александров, без да има досег с държавните служители.

За така анонсираните обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери. 

Ето какво казаха от Окръжна прокуратура в Пловдив на извънреден брифинг по повод акцията: