Няма данни които потвърждават или отричат версията за отвличане на търговеца на криптовалута Александър Абрашев. Това заяви на извънреден брифинг комисар Стойно Цветков от ГДНП. 

Неговото издирване продължава. Последният човек, с когото той е разговарял, е сестра му Теодора. Пред разследващите тя разказала, че в понеделник, около 10 ч. сутринта, го закарала в района на кино в столичния квартал „Младост”. Оттам той трябвало да тръгне по работа за Пловдив.

Малко по-късно, Теодора Алтънбашева видяла мъж на около 30 години да влиза в жилището на брат ѝ, което е в съседство с нейното. Мъжът използвал ключ. Това уплашило жената, тъй като достъп до апартамента по принцип имала само тя. Попитала непознатия кой е и какво търси, но той си тръгнал с обяснението, че бърза много. Пред кооперацията го чакал джип, шофиран от жена.

Жилището на Александър Алтънбашев било разхвърляно, твърдят още източници на NOVA. Предполага се, че е търсена информация за сметки на IT експерта, както и портфейла му за криптовалути.

Теодора Алтънбашева се опитала неколкократно да се свърже с брат си. При последния разговор той ѝ казал, че пътува към района на Бургас, без да уточни накъде точно. Жената се учудила, тъй като той не бил споменал за такова нещо по-рано. След това телефонът на мъжа бил изключен.

Подобно поведение не било типично за брат ѝ, разказала Теодора. Той бил изключително отговорен и съобщавал за всяко свое закъснение. Затова жената веднага подала сигнал на телефон 112.

Разпитана е и приятелката на Александър - Кристина. Тя не споделила с разследващите да има информация той да е заплашван или да има бизнес проблеми.

От полицията са направили опит да проследят телефона на Алтънбашев по мобилни клетки. Така се установило, че за последно апаратът е бил включен в района на Бистрица край София. Последният му разговор е с Ивайло Борисов, по прякор Ториното. Адвокатът на Борисов заяви, че двамата са приятели. По негови данни обаче Ториното не е последният човек, който е виждал Алтънбашев.

Алтънбашев е експерт IT сферата и алтернативните валути. През миналата година е спечелил 6 млн.евро, заради което е направил специално парти в луксозен столичен клуб, пише Флагман бг. Пред приятели пък неотдавна се похвалил, че си е купил имение в Дубай за около 2,5 милиона евро и къща в Халкидики, Гърция за близо 2 милиона евро.

 Основната версия, по която разследването работи е отвличане, но не се изключва и възможността да е избягал или да е ликвидиран. 

Униформени са  обиколили района и събрали записите от видеокамерите в района на блока на Алтънбашев на ул. „Борино“ в кв. „Борово“. От тях станало ясно, че мотористът е избягал с джип, управляван от жена и със затъмнени задни стъкла.

Видеоклиповете показали, че возилото карало с бясна скорост при оттеглянето си. Разследващите засекли, че последната клетка на телефона на Александър е в района на Околовръстното край Бистрица във вторник, след което се изпарява и най-вероятно мобилният апарат е унищожен.

Александър Алтънбашев е луд фен на сафаритата в Африка и други екзотични държави.