Пловдивско семейство заведе съдебна битка срещу Комисията за защита на лични данни. Причината – предписание да премахнат камерите, монтирани на дома им.

Мъжът и жената живеели в четириетажна сграда на булевард „6 септември”, като апартаментът им бил на първия етаж. Преди години били обирани и това наложило да се обезопасят, монтирайки камерите.

Семейството са бивши служители на МВР, а понастоящем експерти към Окръжен съд. Често в апартамента им се съхранявали експертизи, документи и дори съдебни дела. През 2020 година те монтирали две камери на фасадата на дома си. Първата камера е монтирана на терасата и заснема площта пред сградата, служеща за паркиране на автомобили, както и част от улица. Втората камера е разположена на същата тераса и заснема затревена площ встрани от сградата, както и част от паркинга на отсрещния блок. Има поставени информационни стикери, предупреждаващи за извършваното видеонаблюдение.

В обхвата на видеозаснемане на камерата попада и малка част от блока и част от подхода към входа на съседна сграда.

В края на 2020 година жители от квартала многократно са разговаряли със съседите си относно камерите. Те обаче отговорили, че могат да правят каквото поискат, както и да записват всичко и всеки.

Ядосани от това няколко пловдивчани подали сигнал до Комисията за защита на личните данни. В жалбата си те са се оплакали, че се чувстват следени, наблюдавани и силно обезпокоени.

КЗЛД сезирали Областната дирекция на МВР, прокуратурата и Община Пловдив за сигнала. В началото на декември дори направили проверка на място.

Срещнали са се със собствениците на камерите, като от тях е изискано да предоставят всички необходими документи, даващи им право да обработват личните данни на всяко лице. Оказва се, че дори заснемането с охранителна камера е нарушение на личните права на гражданите.

Така по-време на проверката семейството не успяло да предостави доказателства за предприети технически и организационни мерки за защита на данните, освен идентификацията посредством потребителско име и парола в инсталираното приложение на мобилния телефон на мъжа.

След проверката комисията е провела заседание, на което с мнозинство е било решено, че правата на жителите на квартала са нарушени. Съставен бил протокол на пловдивчаните, с нареждане да се демонтират камерите и да се преустанови  видеонаблюдението на обществени места.

Семейството подали жалба срещу решението на Комисията за защита на личните данни. В молбата на отмяна на протокола се казва, че решението на КЗЛД е незаконно.

След заседание в Административен съд обаче е било взето решение да се преустанови видеозаснемането, но в същото време е отменена точката, според която техниката трябва да бъде премахната от сградата.

Това на практика означава, че никой няма право да постави под наблюдение паркинга пред дома си, гаража си и входовете, ако не е сключил договор с охранителна фирма, която да е регистрирана като оператор на лични данни. Другият вариант е самото домакинство да бъде регистрирано като оператор лични данни, за да има възможност да извършва видеонаблюдение.