В бившата белодробна болница в Пловдив ще бъдат настанени първите бежанци от Украйна. Това са предимно хора, които се намират в хотели по Черноморието, но с началото на активния летен сезон трябва да ги напуснат.

Припомняме, че близо 50 души - украинци, които получават подслон от български граждани, положиха дружни усилия, за да превърнат порутената и западнала сграда в убежище на нуждаещите се.  Заедно с тях в мисията запретнаха ръкави и общинските служители от „Чистота“, „Паркове и градини“,  както и българи доброволци.

Старата болница бе основно почистена, стаите – боядисани. Покривът е ремонтиран, вече има ток и вода. Старите порутени мебели се изнесоха, бани и тоалетни се дезинфекцираха. В част от помещенията вече са доставени матраци. Община Пловдив е заплатила на ЕВН, за да поправи абонатната станция, така че през зимата да има парно, а през летните месеци – топла вода.

„До края на седмицата целият втори етаж ще бъде в готовност да приеме хора в нужда. За това заслуга имат Община Пловдив и общинските предприятия „Жилфонд”, „Градини и паркове”, „Чистота”, „Дезинфекционна станция”. Всички заедно се потрудиха една изоставена сграда да бъде върната за нов живот”, обясни пред Нова тв зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, който оглавява Общинския щаб за бежанците.

Той съобщи, че половината от 53-та стаи в сградата вече са готови и могат да бъдат ползвани при нужда. Те са предвидени да бъдат с по три легла. В момента обаче се търсят легла на два етажа за децата, за да могат да се приютят и многодетни семейства.

„Идеята е това да бъде един център за временно настаняване, където за месец-два хората да си стъпят на краката, да изкарат курс по български, да им помогнем да си намерят работа. И след това да си наемат квартира, да ходят на работа, а децата – на детска градина и училище”,  обясни Титюков.

Наталия Еллис, председател на организацията на украинците в Пловдив заяви, че доброволци много са помогнали. „Мебелите ги получихме от дарители - хотели и жители на Пловдив”, посочи Наталия. Всяка събота от 10 до 15 ч. пък доброволците са идвали в сградата, за да чистят и боядисват.

„Имаме нужда от легла на две нива за деца, обзавеждане за кухня, както и от малки неща като сешоари, ютии, компютри за децата, които учат онлайн”, каза тя.

И допълни, че до края на месеца тук ще могат да се настанят 50 семейства. Вече има и списъци на хора, които искат да дойдат.

Търсят техници , работили в бившата Белодробна, плановете на болницата липсватАкция "Втори дом" за превръщането на болницата в Кризисен център продължава и през уикенда