Почистването и освежаването на бившата Белодробна болница продължава и през уикенда. Жени бежанци от Украйна и доброволци разчистват стара болница в Пловдив, за да я превърнат в център за настаняване на бежанци. В инициативата "Втори дом" участват работници от общинските предприятия, кризисните центрове и представители на неправителствени организации, ангажирани да помагат на хора търсещи убежище и спасение от войната. През уикендите в акцията се включват и много пловдивчани. 

След 7 години под ключ сградата на старата Белодробна болница в Пловдив изглежда потресаващо. Към момента по-голяма част от старите и изгнили мебели са изнесени, помещенията са почистени и дезинфекцирани и започва санирането на помещенията с боя и латекс. Целта е сградата да придобие вид, в който могат да се настаняват бежанци и да останат колкото е необходимо. 

Ел инсталацията на болницата е в добро състояние, но за съжаление не може да се каже същото за ВиК инсталацията, която се е спукала от студа. Ремонтът е затруднен, тъй като в нито една институция не могат да бъдат открити плановете на болницата. А те са необходими, за да може да бъде направем ремонт. "Спешно издирваме техници, които са работили в Белодробна, докато тя е функционирала, за да ни дадат информация и съвети, казва Наталия Еллис, която е сред организатори. Предстои и ремонт на покрива, както и на санитарните помещения в болницата. 

"Основно ни трябват шпакловка, бои, специалисти, които могат да подкрепят с ремонта и пари за покрива - тоест говорим за до 100 000 лева, да оправим основни, базови неща, а после малко по малко ще оправим и всичко друго", обясни Еллис . 

След ремонтите и обзавеждането се очаква кризисният център да има капацитет за близо 300 души. 

Зико: Правителството на Борисов даде 9 млн. лева за Белодробна, но Каназирева ги спряКметът инспектира състоянието на лечебното заведение, което може да стане бежански център