Мисия Лаута 3! Включете се в най- мащабната "зелена" акция в Пловдив

На 18 март ще се проведе третата акция за почистване на парка от изсъхнали и опасни дървета

09.03.2023 21:00 4507 0
Мисия Лаута 3! Включете се в най- мащабната

Третата мащабна акция по почистване на парк "Лаута" от изсъхали и опасни дървета, ще се проведе на 18 март /събота/. Стартът ще бъде даден в 10 часа и всеки, който желае може да се включи в това начинание, чиято цел е да запазим един от най- големите пловдивски паркове. 

Служители на "Паркове и градини" вече са започнали да режат паднали и опасни дървета. „През целия януари наши екипи премахваха сухи и гнили дървета и клони край алеите. Тези дни отново влизаме в „Лаута“, за да продължим и подготвим отстранената растителност в подходящ вид, така че хората, които се включат в акцията на 18-и, да могат по-лесно да я изнесат към алеите. Оттам ще я извозим за преработка в компостиращата инсталация“, съобщи началникът на предприятието Веселин Козарев.

Това е третото издание на "Мисия Лаута 3" , която е съвместна инициатива на TrafficNews, кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и директора на общинското предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев. 

С всяка поредна миисия, все повече пловдивчани се включват в това благородно начинание. Стотици пловдивчани – не само от „Тракия“, а и от другите части на града, се включиха в досегашните две акции. При първата – през октомври 2021-ва, бяха събрани и извозени над 30 камиона с растителен отпадък, а през април 2022 година – 49 камиона.

Около 30 процента от  едрата дървесна растителност в лесопарка е изсъхнала, като част от нея едва се държи на корен. Това сочат обобщените данни и анализи от направеното от май до октомври миналата година експертно фитопатологично обследване на всички насаждения в „Лаута“ със съдействието на Лесозащитната станция.

Причините са комплексни – надмината пределната възраст от 80 години на дърветата, от които е създаден паркът, причинени от гъби и насекоми заболявания, настъпилите през последните десетилетия промени в микроклимата. В парка виреят предимно широколистни дървета, като сред най- разпространените видове са акации, ясен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче вече са изгнили, тъй като гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които след това нападат и здравите дървета. 

„Всичко, което сега правим в „Лаута“, са неотложни спешни мерки. Нужен е мащабен проект, както и допитване до пловдивчани как си представят парка “, каза Козарев.

Ако искаме да живеем в чист и приветлив град, ние също трябва да полагаме усилия. Всеки, който желае, може да посвети няколко часа, за да подобрим средата, в която живеем. А усещането от добре свършената работа е фантастично! Ако не вярвайте , попитайте участниците в предишните мисии. 

Очакваме ви на 18 март в Лаута! Среща в 10 часа на барбекютата. 

Снимки от Мисия Лаута 2

След Мисия Лаута: Извозиха 25 камиона с изсъхнали дървета от паркаАкция ще бъде организирана и през пролетта

 
Изпрати новина