15 камиона със суха и изгнила растителност бяха извозени при съботната акция Мисия „Лаута“, в която се включиха стотици пловдивчани  и помогнаха за почистването на парка. Още 10 камиона бяха натоварени вчера от екип на „Градини и паркове“.

Близо 70 кубика изгнила и суха дървесина е извозена след съботната акцията, в която се включиха над 200 доброволци. "В неделя бяха натоварени 15 камиона с нарязани изгнили дънери и клони, а в вчера и днес още 12. Дървесината ще бъде преработена в компостиращата инсталация на "Паркове и градини", тъй като не може да бъде използвана нито за огрев , нито за преработка" коментира пред TrafficNews директорът на общинското предприятие Веселин Козарев. 

Седмицата преди акцията "Мисия Лаута" бригада от предприятието наряза изсъхналите дънери и надвиснали клони, които в неделя бяха изнесени и натоварени в камионите. Резултатът е, че големи зони от парка са прочистени от паднали и болни дървета. Кметът на "Тракия" Костадин Димитров и Веселин Козарев обещаха в началото на следващата пролет да съдействат при организирането на втора подобна акция, тъй като Лаута има още десетки паднали и болни дървета. 

В Мисия Лаута се включиха членове на Доброволното формирование към пожарната, спортисти от клубовете по карате и таекуондо "Тракия", лекоатлетически клуб "Тракия", спортен клуб по лека атлетика "Локомотив" , жители на квартала, семейства с деца, както и доброволци от други квартали на Пловдив. 

Участници в акцията я определиха като "мотивираща, зареждаща и полезна"  и заявиха, че се надяват инициативата да продължи до пълната реанимация на парка. 

 

Както разказахме, в събота сутринта десетки пловдивчани се събраха на пункта, за да получат чували и ръкавици, за да участват в почистването на парка. В мисията се включиха хора от всякакви възрасти и всички краища на града.  

Разположен на 450 декара, Лаута е един от най- големите паркове на Пловдив, но както и другият зелен „остров” „Отдих и култура”, двете зелени пространства имат нужда от сериозна грижа.

Първата стъпка за реанимацията на горичката е прочистването й от изгнилата дървесина, която е източник на зараза за здравите дървета.

Доброволци чистят Лаута днес!Включиха се и от доброволно формирование "Пловдив 112"