РЗИ, Агенция по храните и полиция влязоха в търговските обекти, предаде репортер на TrafficNews. Шест екипа на здравната инспекция, разпределени във всеки район на Пловдив, придружени с униформени, направиха изненадващи проверки в магазините. Инспектори от БАБХ също нахлуха както в магазини, така и заведения за хранене.

Най-големите вериги супермаркети станаха обект на инспекция. Патрули на полицията бяха обградили входовете, а служители на РЗИ направиха обход на търговските площи. Наш репортер научи, че вече има глобени лица за неспазване на епидемичните мерки. Пред "Кауфланд", намиращ се на Цариградско шосе, млад мъж бе санкциониран с акт за неносене на маска на закрито.

С констативен протокол се сдоби и  бирария "Йегерхов" в Тракия. Полиция и служители на Агенцията по храните са влезли в обекта. В залата са заварили клиенти, които са съединили три маси. Оказало се, че празнуват сватба.

Посетени бяха и "Лидъл" и "Декатлон", намиращи се на булевард „Освобождение”. Едновременно два екипа са влезли в търговските зали на проверка.

Проверка се извърши и във всичките обекти, намиращи се в ритейл парка срещу Колодрума. Полиция и служител на РЗИ влязоха в хранителния магазин в комплекса, като нарушения не бяха констатирани. Минути след проверката, изненадващо инспектор отново влезе за повторен оглед.

„Проверките ще са изненадващи, ще влизаме повторно в обектите по наша преценка. Всеки ден ще се извършват акциите. Ще се проверява стриктно за спазването на всички посочени в заповедта на министъра епидемични мерки”, заявиха пред наш репортер проверяващите.

Очакват се проверки и по нощните клубове и заведения.

Междувременно опашки пред хранителните магазини не се образуваха. Сутрешните часове също не се белязаха със струпване на чакащи пред вратите на обектите.

„Противно на очакванията, денят е спокоен. Няма опашки. Въпреки това сме подготвени, създадена е организация”, разказа охранител на един от големите магазини под тепетата.

Припомняме, че ударна акция в градския транспорт се проведе тази сутрин. Тя се извършва от здравни инспектори и полицаи. За последните 10 дни са проверени 550 автобуса и са констатирани 70 нарушения.  Униформени и служители на РЗИ проверяват предимно за носене на маски в автобусите.

Масираните проверки идват само ден, след като от Областния щаб обявиха затягане на мерките, свързани с превенцията срещу COVID – 19.