Машини за гласуване за предстоящия балотаж потеглиха към секционните избирателни комисии, предаде репортер на TrafficNews.

От сутринта техниката се разпределя и товари в бусове и камиони, които преди минути отпътуваха поетапно към училищата. Всяко едно транспортно средство ще се ескортира под засилена охрана и при постоянно полицейско присъствие. След изминалия вот преди седмица, те бяха прибрани и пломбирани в специалните за съхранение куфари.

552 машини са разпределени за 16 РИК, като те ще потеглят в 13 лъча. За 17 РИК са разпределени 481 машини, които заминават в 14 лъча. Броят на апаратите за изборите утре е същият като на 14 ноември - 1033. Секциите на територията на област Пловдив са 1025, а изборните места са 414. Отделно има 7 подвижни секции, където обаче ще се гласува с хартиена бюлетена. Книжата за вота утре пристигнаха в петък, а днес ще бъдат разпределени по СИК-вете.

За разлика от първия тур, на балотажа ще гласуваме само за две кандидатпрезидентски двойки - Румен Радев и Илиана Йотова и Анастас Герджиков и Невяна Митева. Те запазват същите номера в бюлетината от първия тур. Самото машинно гласуване става като първо получите карта от секционната избирателна комисия, на която трябва да представите документ за самоличност. След това картата се поставя в устройството и върху екрана се визуализира бюлетината за балотажа. Тя е на една страница и върху нея са изписани имената на двете кандидатпрезидентски двойки, както и опция "не подкрепям никого". Ако объркате името на предпочитания от вас кандидат, тогава може да направите промяна с бутона преглед, който ще ви предложи корекция на направения от вас избор. След самото гласуване трябва да изчакате звуковия сигнал и разписката, която излиза за всеки избирател. След това картата се връща на СИК. Самата разписка от машината се пуска в непрозрачна кутия.