Поръчка от конкуренти след множество сигнали до институциите. Това е версията на таксиметровия бос Мариян Киров относно палежа на такситата му край Пловдив. Пред медията ни той заяви, че е очаквал посегателството.

Припомняме, че 8 таксиметрови автомобила, собственост на таксиметровия, бос бяха изпепелени снощи в пловдивското село Ягодово. Малко след полунощ във вторник на телефон 112 е получен сигнал за пожар в селото. На местопроизшествието пристигнали екипи на пожарна и полиция, и въпреки бързата намеса на огнеборците напълно са изпепелени 6 превозни средства с различни марки, а по други две - бус и лека кола, щетите са частични.

Автомобилите са собственост на 43-годишния асеновградчанин Мариян Киров, който от години е един от основните играчи на пазара за таксиметрови услуги в Пловдив.

Ковид кризата засегнала бизнеса му и от 40-50 автомобила, останали да работят едва десетина. Неизползваните превозни средства били паркирани пред сервиз на улица „Васил Левски”.

Запалиха 8 таксита на Мариян Киров в ЯгодовоВ ареста е задържан 27- годишен жител на село Крислово

„Не знаех, че вече има арестуван. Що се отнася до палежа – очаквах го от двама души. За момента имена няма да споменавам. Подробно съм ги описал в жалбата си пред разследващите. За мен посегателството е поръчково и идва от конкурентни фирми в бранша. Причината – последните месеци съм сигнализирал многократно до институциите за нарушения от таксиметрови дружества. Последната жалба отпреди 7-8 дни, когато подробно съм описал схемите за укриване на ДДС и оборот. Освен това много компании не плащат осигуровки на водачите и дори шофьорите са без трудови договори. Сезирал съм институциите и за това, че след февруари месец кметът на Пловдив има право да отнема лиценза на фирми с нарушения. Това не се прави, въпреки че законът го позволпва и въпреки че са всеизвестни нередностите. Ние, редовните превозвачи, губим от тези схеми. Губи и държавата”, заяви Мариян Киров.

Щетите причинени от пожара са над 70 хиляди лева, посочва таксиметровият бос.

27- годишен жител на село Крислово е арестуван часове след палежа. Пред разследващите той признал за стореното. Разследващи  продължават работа по случая.

По време на брифинг на Районна прокуратура стана ясно, че подпалвачът е имал личен мотив за палежа. 

„Причините са в процес на изясняване. 28-годишният е обяснил, че преди време е загубил портфейл с 600 лева в едно от такситата на фирмата. Скоро пак е имал пререкания с водач на такси и причината за палежа е омраза към бранша. Той твърди, че сам е решил да подпали колите за лична вендета”, каза Атанас Илиев – говорител на Районна прокуратура.

От държавното обвинение обаче не обясниха, дали се касае за поръчков палеж. 

Прокуратурата в Пловдив: Загубено портмоне в такси на Мариян Киров е причината за палежаОт държавното обвинение обаче не обясниха, дали се касае за поръчков палеж