60 секунди след настъпването на новата 2024 годинa в родилното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" проплаква бебето Минчо. Неговата майка разказа пред репортер на TrafficNews, че е кръстен  на дядо си, за да наследи неговата борбеност и сила.

"Нашето дете Минчо е много дълго чакано дете. Просто с много любов, много искано , много мечтано. С мъжа ми, с когото сме в момента нямаме други деца. За дядото и бабата това е първо внуче, затова беше толкова мечтан и искан", разказа пред медията ни майката на първенеца Минчо Лиляна.

Лиляна се определя като човек, който почита традициите, а в момента, в който е разбрала пола на бебето си, вече е решила, че то ще вземе името на дядо си, за да прилича на него.

"Избрахме го на неговия дядо- бащата на бащата на Минчо, защото той е един много силен и борбен човек".

След нелеката й бременност Лиляна вярва, че има причина Минчо да се роди в новогодишната нощ.

 "Имахме проблеми през цялата бременност с него. Искаше да се ражда по-рано, наложи се няколко пъти да лежим в болница. Нямахме търпение да дойде моментът, в който ще излезе на бял свят и ще го вземa в прегръдките си.  Аз  чувствам, че няма нищо случайно  на този свят и може би така е трябвало да стане, да бъде първото бебенце на годината", каза още Лиляна.

За втора поредна година в Пловдив се ражда първото бебе за годината. От родилното отделение не се изненадват за първото място, тъй като болницата приема по спешност родилки от цяла южна България.

"Когато чухме зарята разбрахме, че вече е настъпила и новата година. В общ план сме обнадеждени, че прирастът ще поеме едно покачване на дечицата. Това е най-важното, защото те носят новия живот", заяви Д-р Мария Василева - началник на отделението по патологична бременност към УМБАЛ "Свети Георги".

Участвалите в израждането д-р Хафузов и д-р Кръстев за първи път дават дежурство в новогодишната нощ и определят деня като доста натоварен, а раждането на първото бебе за 2024 в Пловдив- като нещо уникално.

"Беше едно много интересно и наистина страхотно дежурство, имайки предвид, че първото бебе на страната се ражда при нас. Това беше нещо уникално, нещо неописуемо", каза  д-р Рафет Хафузов от УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив.

 От 4 години той е част от този  екип като лекар. Преди това е  работил година и половина  в тази клиника, но като здравен асистент. д-р Виктор Кръстев също от 4 години е  част от екипа на клиника по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Св. Георги".

"Избрах тази специалност ,защото това е единствената специалност , в която не се занимаваш само с болни хора и именно тази положителна емоция да хващащ пръв първия живот", завърши д-р Кръстев.

 На сина си Лиляна пожелава да е все така борбен и силен.

 "На сина си пожелавам да е все така борбен, да е силен ,  да бъде здрава, да има много късмет, да следва и да сбъдва мечтите си, а на екипа на УМБАЛ "Свети Георги” пожелавам винаги да създават тази радост на хората, да са много здрави  и да поемат новия живот, глътката въздух в ръцете си, защото няма по-велико чувство от това", завърши щастливата майка.

За изминалата 2023 година родените бебета в Пловдив са над 2000 и близо 20 двойки близнаци, уточниха от болничното заведение.