Огромен интерес предизвикаха безплатните профилактични прегледи проведени в Пазарджик под ръководството на началника на Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив проф. д-р Пенка Стефанова. В рамките на инициативата бяха прегледани над 40 деца, като при някои от тях бе установена патология, която предстои да бъде коригирана оперативно. Два екипа - проф. Стефанова, д-р Стояна Лупанов, старша медицинска сестра Надежда Камжалова и медицинска сестра Върбинка Ламбова  от университетската болница се отправиха към града за провеждане на консултациите, където се явиха повече от предварително записаните.

През двата дни екипите извършиха обстойни прегледи, като се откриха дългогодишни проблеми в здравословното състояние на част от децата. Те бяха в областта на генитоуринарната система, хернии, задържани тестиси, повърхностни вродени доброкачествени тумори, които са планирани за оперативно лечение в Клиниката по детска хирургия към университетската болница.

„Резултатите от прегледите бяха полезни и за родителите, които останаха доволни от професионалното отношение и вниманието към децата им, заяви проф. Стефанова. – Благодарение на ангажираността и доброто сътрудничество на всички участници - от лекари и медицински сестри до родители и малки пациенти, успяхме да осъществим над 40 прегледа. Те не само помогнаха за откриване на патологии, които изискват оперативно лечение, но и осигуриха ценни насоки за предпазване и подобряване на здравето на децата”, каза началникът на клиниката проф. Стефанова.

Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив е водещо звено в България в оперативното лечение, включително и на едни от най-сложните медицински случаи на деца от 0 до 18-годишна възраст.