Офертите за стадиона трябваше да бъдат отворени на 1 септември, но жалбата спря процедурата. Месец по-късно от КЗК са излезели с решение, според което претенциите на кърджалийската фирма „Ел Системс” АД, и двете софийски  - „Юнайтид груп” и „Парсек груп” са несъстоятелни.

В жалбата на компаниите бяха застъпени, както критериите за участие на фирмите, т.нар. етапност, както и начина на оценяване  на офертите.  Решението на КЗК почти сигурно ще бъде обжалвано във ВАС, което ще забави още поръчката.  Ако върховните съдии отменят решението на КЗК, то и Община Пловдив трябва да прекрати поръчката. При другата хипотеза ще бъдат отворени офертите.

Бойко Борисов дойде за откриването на южната трибуна на Лаута, откриха я с водосветДнес тя ще приеме за първи път фенове в дербито с ЦСКА

Това се случва дни, след като южната трибуна на „Лаута” бе официално въведена в експлоатация. Така по текущата поръчката остава единствено „Спортклуб” , с чието завършване договорът ще бъде завършен.

Припомняме, че в поръчката за 42 млн. лева бе пусната на база на изключително странни пазарни консултации. След това и строителният зам.-кмет се разграничи от нея. Пламен Райчев обясни, че тя не е минала през него или отдела му.

В новата поръчка е заложено, че има осигурени 24 млн. лева с ДДС за строителството. Не е ясно обаче по какъв начин те се застъпват с първия етап. До този момент има в действителност осигурени 24 млн. лева, сред които 12 млн. лева са от правителството, а още 12 млн. лева са от заема, който тегли Община Пловдив.

Все още обаче не е ясно колко ще струва първия етап, тъй като ще има индексации на стойността на част от дейностите, които са по методиката на Министерството на регионалното развитие. В същото време има решения на Общинския съвет за две суми по 5 млн. лева за 2024 и 2025 година. Те обаче биха могли да бъдат хипотетично отменени, така че в този смисъл не може тези средства да се вкарват в графата осигурено финансиране.

Всички дейности по втория етап на Лаута трябва да бъдат завършени за 720 дни, или две години. Изискването към кандидатите е те да са извършили обект от същата категория, както и да са реализирали оборот от 70 млн. лева в последните три финансови години.

Критериите за оценка пък са 60% техническо предложение, срокове и контрол на строителството, а 40% - цена.

Две фирми блокират поръчката за 42 млн. лева за Лаута преди отварянето на офертитеКомпании от София и Кърджали подадоха жалби в КЗК срещу условията

Вторият етап на Лаута ще струва 42 млн. лева! Община Пловдив със странни пазарни консултацииОчаква се до дни да бъде пусната обществената поръчка за стадион „Локомотив”