Кои ще бъдат новите пловдивски депутати? Все още  не ся обявени официалните резултати за страната, но при 100% обработени данни в двата пловдивски МИР-а е ясно разпределението на мандатите. Единствената въпросителна е последните 11-ти  мандати  в 16 и 17 МИР, които могат да отидат при ДПС заради вота от чужбина.

ГЕРБ с по три мандата в Пловдив и областта, ДПС може да „открадне” мандат от „Възраждане”Малко над 200 000 души са гласували в двата пловдивски района

От Пловдив град сигурните местни активисти, които ще се закълнат като народни представители са 4-ма, но те могат да нараснат до 10. Това обаче зависи от лидерите на формациите, които са кандидати в два многомандатни избирателни района.

Реално 18 кандидати могат да вземат едно от 11-те  места от Пловдив град, като чакат рулетката при разпределянето на мандатите. Това, което прави впечатление е, че нито една жена не е избран за депутат. Все пак две дами могат да влязат при избора на различните  водачи от кой район да влязат.

В 16 МИР нито един от кандидатите не е успял да размести листите с преференции.  Единственият, който  получава над 7% от гласовете за своята формация е Йордан Иванов  от „Демократична България”. Самият той  е втори в листата и остава на тази позиция.

Избраните  депутати от ГЕРБ са Бойко Борисов, Стефан Шилев и Вежди Рашидов. Обичайно лидерът на ГЕРБ ще се откаже  от мястото си в парламента и така ще влезе Радомир Чолаков.  По този начин ще  има два пловдивчани от ГЕРБ в 48-ото Народно събрание.

С три мандата са и „Продължаваме промяната” водачът Никола Минчев няма да може да избира откъде да влезе. Той бе на първо място и в Кърджали, но там ПП не взимат мандат.  Другите двама избрани са проф. Христо Даскалов и Росен Костурков. Последният бе и водач в областта и ако избере 17 МИР, то  в парламента ще влезе Венцислава Любенова, която е от ПП ВОЛТ. По този начин отново ще има двама пловдивчани от втората партия под тепетата.

„Възраждане” имат 1+1 мандат, като вторият ще се реши  при  разпределението на гласовете от чужбина. Избраните депутати са Ангел Георгиев, който е родом от Видин, но е местен координатор на партията. Другият е бившият таксиметров шофьор и  местен кадър Емил Янков.

„Демократична България” изпраща Христо  Иванов в парламента. Той обаче може да предпочете да влезе от София. Ако това се случи ще бъде избран бившият областен управител Йордан Иванов. От своя страна последният може да влезе от Пловдив област, ако ДБ получи мандат. При тази хипотеза депутат ще стане пловдивският лекар д-р Борислав Матеев.

БСП, които удариха дъното в Пловдив,  взимат един мандат в лицето на водача Кристиян Вигенин. Ако избере друг МИР народен представител ще стане местният лидер Иван Петков – Бебето.

По същият начин стоят нещата при „Български възход”  с водач Стефан Янев.  Той също има право на избор и ако предпочете другият избирателен район в Народното събрание в 48-ия парламент ще се закълне Лилия Недева.

ДПС, ако получи мандат от Пловдив при разпределението на гласовете, в парламента ще отиде Танер Али.

Очаквайте депутатите от Пловдив област!