Цените на имоти в Пловдив продължават да бележат нови и нови рекорди. Единицата, към която могат да се приравнят цените, е 1 кв.м. площ.

След като на няколко пъти сме ви разказвали за най-скъпите предложения на пазара, направихме анализ и за най-скъпите имоти на квадратен метър. Тяхната продажна цена не е рекордна, понякога дори е далеч под средната цена на сделките, но погледнато към големина на площта, която закупувате, се оказва, че тези имоти са буквално златни. 

Имотът, който чупи всички рекорди, е магазин на Главната улица на Пловдив. Квадратният му метър струва 6750 EUR/кв.м., или възлиза на около 140 грама чисто инвестиционно злато, чийто грам в момента се търгува за около 95 лева. Още по-странно е, че имотът всъщност е съсобственост. 

Магазинът се намира на метри от площад "Централен" и в момента е отдаден под наем на верига аутлет магазини за дрехи. От офертата за продажба не става много ясно точно целият парцел ли се продава или само сградата, но предвид, че е написано, че "има ПУП позволяващ застрояване до 17.30м височина и около 600 кв.м разгъната площ на частта която се продава", вероятно имат предвид парцела. Според Кадастъра, той е размер от 302 кв.м., а според обявата 320 кв.м. Върху него има двуетажна сграда със застроена площ от 118 кв. м, в която се намира магазинът. 

Продавачите обясняват, че 115 кв.м. от терена са собственост на Община Пловдив, а около 205 кв.м. тяхна собственост. Пак според кадастъра, застрояването в парцела обаче е ниско - до 10 метра. Има вероятност обаче да не е отразен нов ПУП. 

Цената, на която са обявени 205-те кв.м. частна собственост, е 1 350 000 евро. 

Вторият най-скъп имот на кв.м. е действащ търговски комплекс в кв. "Южен". Представлява триетажна сграда със смесено предназначение, с РЗП от 1625 кв.м. разпределени между 33 самостоятелни обекта, в това число офиси, складове, магазини, лекарски и зъболекарски кабинети. Въпреки че комплексът се намира върху общинска земя, продажната му цена е 5 000 000 евро без ДДС или 3076.92 EUR/кв.м /3687 EUR/кв.м с ДДС/. 

Магазин в пресечка на Главната държи третото място с цена от 46 920 EUR за рекордните едва 14 кв.м. или 3351.42 EUR/кв.м Намира се на ул. "Найден Геров" и представлява партерен обект с голяма стъклена витрина, зад която има минимална площ. Намира се в четириетажна сграда.

Четвъртият имот е бивша адвокатска кантора в "Легис център", разположен на бул. "Шести септември", точно срещи Районен съд - Пловдив и до Агенцията по вписванията. Офисът е на партерно ниво, разолага се на 50 кв.м., има и собствен санитарен възел. Търгува се за 160 000 EUR или 3200 EUR/кв.м

На пето място се нарежда единственият жилищен имот в класацията - къща на Бунарджика. Сградата с РЗП е едва 50 кв.м. и се продава за 150 000 EUR или 3000 EUR/кв.м. 

 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.