Задълбочаване на сътрудничеството между Пловдив и Хавана в сферите на културата, туризма, земеделието, образованието и спорта бе темата на разговор между кмета Костадин Димитров и посланика на Република Куба Мариета Хордан.

Нейно превъзходителство бе придружена от председателя на Групата за приятелство с Куба в 49-то Народно събрание Иван Петков, който е народен представител от Пловдив.

Посещението на Н. Пр. Мариета Хордан в града бе свързано с участие на откритото днес изложение за земеделие и храни панаирното градче. Тя подчерта, че Куба има огромен интерес за сътрудничество в проучването и изследванията в областта на аграрната генетика. Посланик Хордан заяви, че пловдивските университети са често търсена дестинация от кубински студенти, които избират специалности като информатика, земеделие и други.

Кметът Костадин Димитров обясни, че Пловдив е един от центровете за висше образование в България. Той заяви желание Пловдив и Хавана да продължат да подкрепят съвместното развитие на млади специалисти. Не на последно място, Костадин Димитров отправи специална покана към посланик Хордан за участие на кубински състав в Международния фолклорен фестивал, който се провежда всяка година в Пловдив.