Гроздан Караджов предложи на Министерски съвет от бюджета на МРРБ да се отделят над 419 млн. лева за общински ВиК и пътни обекти. Решението трябва да се вземе на предстоящото заседание на кабинета, като от сумата над 32 млн. лева са за проекти за пловдивски общини и обхващат десетки малки населени места в областта.

В мотивите е записано, че има  огромна необходимост от инвестиции във ВиК сектора, както и общинските пътища.  Обектите са класирани на базата на критерии, сред които са валидно разрешение за строеж, сключен договор с изпълнител, значимостта на инвестицията.

„Постъпилите проекти в МРРБ показват изключително лошото състояние на общинската водна инфраструктура, за която местните власти не могат да осигурят необходимите инвестиции. ВиК проводите в страната са с дължина 90 000 км, а прилежащите им съоръжения – пречиствателни и помпени станции, резервоари и др. – стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от сто години и са необходими огромни инвестиции за тяхната поддръжка и подмяна

Общинските пътища са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от спешен ремонт. Около 870 общински пътя са в изключително лошо състояние. По данни от общинските администрации голяма част от трасетата не са ремонтирани над 20 години. В подадените искания за финансиране общините пишат, че на много места по тези трасета липсва изцяло асфалтова настилка, има множество дупки и пропадания, няма напречни наклони, липсват пътни банкети, канавки и мантинели”, пишат от МРРБ.

Проектите в Пловдивска област в списъка на Караджов

Близо половината пари от 32 млн. лева са предвидени за Община Карлово и малките населени места. Средства има предвидени за Брезово, Перущица, общините „Родопи” и „Марица”.

Общинските пътища са 4, които са предвидени за отпускане на средства.

Първият е от тях е е Поповица-Бяла река -Първомай, кв.Дебър-Татарево, като предвидената сума е 514 хил. лева.  Вторият проект е за 5,1 млн. лева – натовареният път от Йоаким Груево до входа на Перущица.

Следващият е пътя Карлово – Песнопой, който е и за най-голямата сума – 9 млн. лева. Той включва и ремонт на улиците през селата, през които минава – Войнягово, Климент,  Каравелово и Богдан.

Последният участък е в Община Брезово. Това е общинският път Стряма – Момино село – Борец и Върбен за 2,5 млн. лева

Проектите за канализация и водоснабдяване са 6, като два от тях са в Карлово.

1 млн. лева е за реконструкция на ВиК системите в двете карловски улици – „Генерал Кацаров” и бул. „Освобождение”  Другата инвестиция в общината е за 4 млн. лева и във връзка с изграждането на канализация и водоснабдяване в селата Войнягово, Климент, Каравелово и Климент. Те са свързани и с ремонта на пътя.Други 2 млн. лева са за водопроводната мрежа на Перущица.

С 3 млн. лева ще се рехабилитират ВиК мрежите на първомайските села Градина, Драгойново и Крушево, а в отделен проект са за друго местно село – Воден за 3,3 млн. лева.

Последните два проекта са за село Царацово за 2,1 млн. лева за ВиК – мрежата, както и 1 млн. лева за село Марково за довеждащ водопровод.