Със 106 километра в час на пловдивски булевард – 3 месеца без книжка и 700 лева акт. Сериозната санкция отнесе пловдивчанин, който изпробвал бързото си возило по бул. „Санкт Петербург”.

В един от горещите летни дни на юли, около обяд, камера на КАТ била позиционирана на булеварда до парк Лаута. Незабележима, тя уловила немалко нарушители на ограниченията. Сред тях бил и пловдивчанин, който шофирал със 106 километра в час.

Скоростта на аудито му била отчетена на триногата камера, а след месец бързакът бил изненадан със „скъпа” честитка. Във фирмата, на която е регистрирано аудито, пристигнала снимка и приложената към нея санкция.

Глобата веднага била оспорена към Районен съд. В жалбата си санкционираният описал, че актът е незаконен и незаконообразен. Той се усъмнил в техническата изправност на камерата на КАТ.

Оказва се обаче, че от представените документи пред магистратите апаратурата на МВР е била напълно изправна. Триногата камера е преминала технически преглед, посочващ, че същата е изправна.

Нормата на чл. 182, ал.1, т.6 ЗДвП сочи, че водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва за превишаване над 50 километра в час - с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство. Така е приложил закона и актосъставителят в настоящия казус. Налице е превишение от 53 км/ ч при ограничение на скорост от 50 км/ч в населено място. Следва да се посочи, че съгласно фотоснимката от нарушението скоростта на движение е била по-висока – 106 км/ч, т.е. превишение 56 км/ч, но това с нищо не нарушава правата на бързака.

Така Районен съд потвърди санкцията на бързака. Той ще се раздели с книжката си за 3 месеца и ще плати 700 лева глоба.