Изправят на съд шофьор-кранист на 32 години, който е причинил смъртта на свой колега в Пловдив. 53-годишене строителен работник загина  до строежа на улица „Любен Каравелов“. Както TrafficNews.bg съобщи още тогава, инцидентът стана на 16 януари 2019 година около 12 часа.

Мъж загина до строеж край Младежкия хълм СНИМКИ

Кранистът се намирал на площадка пред строежа, близо до терасите. Там имало палет с тухли, които закачил като товар за крана. 32-годишният трябвало да го повдигне и премести на петия етаж. 

Въпреки че нямал видимост, кранистът започнал да издига палета с тухлите. Когато стигнал до петия етаж, товарът блъснал фасадата на терасата. В резултат на това, една от тухлите се отчупила, паднала и ударила в областта на главата общия работник, поради което настъпила смъртта му.

Според събраните доказателства обвиняемият не се е уверил, че няма хора в работната зона на съоръжението. Той е извършил неправилни действия при управлението на крана, довели до удрянето на палета в зидарията на терасата на петия етаж, при което е паднала тухла и ударила 53-годишният работник.

Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от една до шест години.

„Констатираните нарушения са по отношение на здравословните и безопасни условия на труд. Тези, които имат връзка с инцидента, са свързани с пропуски в проведения инструктаж и с това, че мъжът е допуснат да работи без да ползва каска. В момента на удара той не е носил такава", потвърди пред Trafficnews.bg директорът на Инспекцията Атанас Чернаев месец след инцидента.

Той допълни, че наказателните постановления ще бъдат издадени до началото на месец март. Имуществената санкция, предвидена в Кодекса на труда за подобни нарушения, е в размер от 1 500 лв. до 15 000 лв. 

Строители си прехвърлят топката за убития от тухла мъж, проверяват фирмите, отговорни за строежа

Издадени са и две предписания на фирмата подизпълнител „Стабил Ди". Именно тя е осигурила крана, който е издигал фаталния товар.