Инспекцията по труда стартира проверка на фирмата строител на жилищен комплекс "Младежки хълм" в пловдивския квартал "Триъгълника". Припомняме, че по-рано днес 53-годишен работник загина на строежа. Загиналият работник оставя семейство и деца. По първоначални данни, той бил ударен от тухла, паднала при издигане на палет. 

"Бяхме уведомени за злополуката в 12:30 часа - около половин час след инцидента. Наши служители веднага са посетили местопроизшествието и вече са започнали проверка", коментира за Trafficnews.bg директорът на пловдивската Инспекция по труда Атанас Чернаев. В момента се изчакват докладите от огледа, за да бъдат набелязани конкретни действия по проверката. 

Наш репортер потърси собственика на строителната фирма "Рожевски-61" ООД Илко Рожевски. Той обясни, че загиналият е дългогодишен служител на фирмата, назначен на трудов договор. 

"Вдигали са строителни материали за най-горните етажи. При порив на вятъра товарът се е разклатил, откъснала се тухла, която е полетяла надолу. Човекът вероятно е бил без каска. Всички сме много разстроени и съжаляваме за случилото се", коментира Рожевски.  Той допълни, че фирмата е спазила всички изисквания за безопасност на труда - служителите са били инструктирани, раздадена им е предпазна екипировка.

"Може би в този вятър не е трябвало да вдигат товар толкова нависоко. Но това е отговорност на подизпълнителя, кранът не е наш", заключи той. 

Потърсихме за коментар и Деян Стоянов - собственик на фирмата подизпълнител "Стабил Ди". 

"Всичко е спазено, причината за този лош инцидент не е кранът. Паднала е тухла от обекта, човекът отдолу е бил без каска и е останал намясто", сподели той. Според него в този момент кранът е вдигал пясък, а самата тухла е паднала някъде от строежа, но не и въз основна на допир с крана. 

В снимките, в които наш репортер запечата мястото на инцидента, обаче присъстват няколко палета с тухли, стоварени извън контура на фасадата на сградата. Разположението им изглежда крайно рисково, разгледано дори извън контекста на силните пориви на вятъра. Предстои проверките да покажат дали вятърът има отношение към инцидента или кранът е станал причина по един или друг начин за падане на тухлата, както и дали са спазени изискванията за безопасност - правилно вдигане и поставяне на палетите, носене на нужното обезопасително оборудване, както и други мерки за сигурност при работа на строителна площадка. 

Обърнахме се и към собственичката на компанията за строителен надзор "Билдинспект" ООД Емилия Стоянова. Тя обясни, че предстои да направи проверка на случая, тъй като не е била уведомена за него. 

Резследването на трудовата злополука се поема от Следствения отдел при Окръжна прокуратура - Пловдив. Извършен е оглед на местопроизшествието, като предстои да бъдат назначени и необходимите експертизи, които да изяснят обстоятелствата около смъртта на мъжа. 

Припомняме, че огромният жилищен комплекс се изгражда на място, което е било отредено за образователна инфраструктура. Парцелът се намира точно срещу Денталния факултет на улица „Любен Каравелов”, на метри от Младежкия хълм. Там от няколко месеца една от големите строителни фирми работи на пълни обороти, за да завърши поредния жилищен комплекс.

Кварталът около гарата доскоро бе предимно с къщи и ниски кооперации, но големите сгради все повече навлизат в карето между улиците „Васил Априлов”, „Любен Каравелов” и „Христо Ботев".

Първоначалната идея била там да се направи нова детска градина, споделиха преди време читатели на Trafficnews.bg. Преди 5 години обаче статутът на земята е променен от Общинския съвет, а през 2016 година парцелът от 1,3 декара влиза в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество. Още същата година парцелът е продаден, а няколко месеца са необходими и да се издаде строително разрешение. Инвеститор е строителният предприемач Таха Рахман. 

Той има няколко мащабни обекта под тепетата, а тепърва се готви да застрои северния бряг на Марица.

Жилищен блок или затвор? Това архитектурно чудовище може да се появи край МарицаПроектът е на пловдивски архитект

Вдигат огромен жилищен комплекс на терен, отреден за детска градина в центъра на Пловдив СНИМКИ

Очаква се до няколко месеца сградата да бъде завършена. В сайтовете за недвижими имоти вече са пуснати за продажба апартаментите, като цената им на зелено започва от 750 евро/кв. м.