Пловдивчанка на 57 години е починала снощи в дома си. Часове преди това тя е била ваксинирана с „АстраЗенека“, но лекарите побързаха да уточнят, че жената е имала множество придружаващи тежки заболявания и по първоначални данни е починала от сърдечна недостатъчност. Това съобщи на извънреден брифинг в Пловдив министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Починалата жена е от Йоаким Груево и е ваксинирана вчера в Медицински център 1 в Стамболийски. Ваксината е поставена от кардиолог на 11 март около 12 часа на обяд. 

 „Жената е имала множество придружаващи заболявания. Поводът за днешното ни решение да спрем временно ваксините е фатален изход за жена на 57 години, която се е ваксинирала вчера. Тя се е прибрала без никакви оплаквания в дома ѝ, но през нощта около 3 часа е получила остър задух, била е извикана Спешна помощ, която е констатирала смъртта ѝ“, посочи Ангелов.

Жената е имала множество придружаващи заболявания, извършена операция през 2005, когато ѝ е сложен троен байпас заради запушване на артерии, имала е и наднормено тегло. 

Към момента няма данни смъртта ѝ да е свързана с ваксинацията, но министър Ангелов подчерта, че са стигнали до решение да спрат временно ваксинацията с „АстраЗенека“, докато не излезе официалния доклад от аутопсията, както и становището на Европейската агенция по лекарствата за безопасността на ваксината.

„Жената няма образуване на тромби, това е важен въпрос, който вълнува хората. Очакваме да приключи аутопсията, но искам да стане ясно за всички, че това е една превантивна мярка, за да може да сме сигурни, че след 6-7 дни, когато излезе решението на съдебните лекари, можем да продължим безопасно с ваксинацията.  Нямаме притеснения, защото Европейската агенция по лекарства казва какво и как да правим, но ще изчакаме до следващата седмица Агенцията да се изкаже“, посочи здравният министър.

Взети са всички необходими изследвания и в момента се чакат резултатите, но според медиците причината за смъртта е остра сърдечна недостатъчност, като причинно следствена връзка между ваксинация не може категорично да се отхвърли или приеме,.

„Няма абсолютно никакви притеснение за хората, които са се ваксинирали, нямаме данни, които да доказват причинно следствена връзка между смъртта и ваксинацията. Предполагам, че такава връзка няма да бъде намерена, но решението ни е с превантивна цел. Искаме да предпазим живота на всички българи“, коментира Ангелов.

Имунизацията не е била направена с ваксина от партидата, която бе временно спряна в някои страни в Европа заради смъртен случай в Австрия.

„Да бъдат спокойни и тази ситуацията да не се използва за политически спекулации и насаждане на страхове. Не крием абсолютно нищо, веднага като получим информация ще я представим пред вас“, коментира още Ангелов.