Опашка от желаещи да гласуват се изви пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Пловдив, видя репортер на TrafficNews.

Днес там се провеждат избори „3 в 1”. В сградата традиционно са разкрити две избирателни секции към район „Западен“.  Работи и един имунизационен кабинет, така че всички хора, които идват да гласуват за президент и народно събрание, сега имат възможност набързо и да се имунизират срещу COVID-19. За да няма струпване, са осигурени два отделни входа. Този откъм ТЕЛК е за желаещите да дадат своя глас на изборите, а през централния вход на РЗИ се влиза за имунизация. На първия етаж в отдела по епидемиология е изнесен временно имунизационният пункт.

Оказа се обаче, че повечето хора на опашката са дошли само за да гласуват. „Хората масово споделят, че вече са ваксинирани или преболедували”, разказаха пред наш репортер членовете на 39 секция, която се намира на първия етаж в сградата. Те споделиха, че избирателната активност е много висока. Гласуването обаче става бавно, а повечето възрастни хора имат затруднения с машините.

„Ако искаш да гласуваш и за президент, и за народно събрание, трябва още от началния екран да избереш тази опция - най-горната. Иначе след това не можеш да се върнеш. Това е най-голямото затруднение, което срещат хората”, обясниха от СИК. Другият проблем пред по-възрастните е, че не натискат картата докрай.

„До този момент не сме имали повреда в машината, всичко е нормално”, обясниха от комисията.

Обичаен за почивен ден е и интересът от желаещи да се имунизират пред кабинета на РЗИ. „Интересът е същият като вчера”, отчитат лекарите.

До 11 часа днес бяха поставени 24 дози. Вчера за целия ден са имунизирани 100 души. Наблюденията на медиците показват, че докато в първите дни след въвеждането на зелен сертификат повечето хора са избирали еднодозовата ваксина на „Янсен”, за да могат да получат веднага документа, сега масово залагат на „Пфайзер”.