Инвеститор на строежа, който предизвика свлачище ул. „Константин Стоилов” в Капана смята, че ВиК носи основна вина за инцидента. Собственикът на „Галинел Инвест” Калин Ганев изпрати до TrafficNews два протокола от лабораторни изследвания. В едната проба е изследвана водата, събрана в рова на изкопа, а в другата вода от водопровода на улицата.  

Според Ганев, съдържанието на остатъчен свободен хлор в двете проби е еднакво, което показвало, че има теч от тръба на ВиК, който е подкопал основите.

„Сега се надявам да попитате ВиК-Пловдив кой ще поеме щетите. Както и разходите за възстановяване на съседната къщата.Също може да ги попитате, те ще поемат ли разноските на майката с три деца със специални нужди”, пише Ганев в мейл до редакцията.  В него той е предоставил и двата протокола, издадени от Лабораторно  - консултативен център за превенция и обучение по безопасност на храните, който се намира в село Царацово.

Въпреки, че пробите не са взети от оторизиран орган и в тях изрично е записано, че лабораторията не носи отговорност за данните, предоставени от възложителя, TrafficNews се обърна към ВиК за коментар.

Според говорителя на дружеството Йордан Чемишев в действителност въпросните лабораторни проби са странни заради наличието на хлор във водата. В самите тях обаче ясно е записано, че те са взети и предоставени на лабораторията от възложителя без да може да се гарантира техния произход. По думите на Чемишев от ВиК са обхождали многократно района на двете улици и са търсили евентуална авария, но такава и така не е открита. Обходи са правени включително и с термални камери, които не са показали наличието на проблем с мрежата.

„Тъй като улицата и въпросните имоти са в подножието на хълмовете, напълно възможно е там да има естествени герани, които са активизират през зимата и пролетта,  а след това намаляват през лятото. Другият вариант, който е твърде вероятен е да става дума за подпочвени води”, каза говорителят на ВиК. Той добави, че ако възложителят е направил хидрогеоложко проучване то е трябвало да покаже откъде е източника на водата. От ВиК са готови да работят и с Община Пловдив за по-голямо проучване на цялата зона и ако в действителност има проблем – да бъде отстранен съвместено.

Ганев твърди, че щетите по къщата са вече възстановени, в частта на срутването. „След като направим оглед и от вътре и ако се окаже, че има щети, ние ще съдействаме. Със семейството сме се разбрали и сме поели ангажимента за тях”, коментира инвеститорът.

Претенции към дружеството обаче имат и собствениците на заведения в съседство, които след аварията бяха принудени да затворят.

Прокуратурата се сезира за свалчището в Капана, проверява строителните книжа

Рискова ситуация в Капана! Къщи и улици пропадат - РДНСК спря строежа на 4-етажен хотелОт строителния контрол спряха дейностите до изясняване на обстановката, от район "Централен" настояват укрепването да продължи

Свлачището в Капана повлече надолу и бизнеса на няколко заведенияНа този етап инвеститорът отказва да компенсира собсвениците, те се готвят за съдебни дела