Около 200 представители на строителния бранш в Пловдив се събраха пред Областна управа с искане за оставка на областния управител Йордан Иванов. Те разпънаха и плакати с надписи „Оставете ни да работим“, „Не закривайте работни места“, „Оставка национални предатели“.

Проблем се отключи, след като Иванов върна 12 ПУП-а, приети на последната сесия на Общински съвет. Областният управител направи това с мотивите, че те са гласувани в противоречие със закона, но строителният бранш го обвини в некомпетентност. Според тях той има користни намерения, с които иска да се изкачи по стълбата на властта за сметка на благото на Пловдив.

„Той ясно заяви, че носи отговорност единствено пред началниците си, което означава, че не носи отговорност пред бизнеса на Пловдив. Ние не искаме такъв областен управител”, обясни предприемачът Илиян Филипов, собственик на една от най-големите строителни и транспортни компании в България ПИМК.

„Групата на „Да, България” казаха, че искат ПУП-овете да се стопират тотално до излизане на новия ОУП. И заявиха, че това ще е за 4-5 месеца. Аз имам по 5 млн. лв. разходи за заплати и осигуровки на месец. Кой ще ми ги плати, като спра да работя? За тях времето не е от значение, но за бизнеса всеки ден е важен. Не може областният управител да дава тълкувания на закон, заради предложение на „Да, България”. Целта е да се търси политическо израстване на партията и съответно да кажат: Ние спряхме презастрояването в града”,  заяви предприемачът.

Той обясни, че в момента за всеки парцел, на който се строи, са длъжни да правят ПУП по новия Общ устройствен план. Ако искат да разделят парцел или да обединяват терени, пак трябва да правят ПУП. Това е изискване не е само за частния бизнес, а и за цялата общинска инфраструктура. По този начин в се спира строителство на детски градини и ясли. Нормално ли е това нещо, попита Филипов.

Той бе категоричен, че протестът не е политически. И даде пример, че е протестирал и при управлението на ГЕРБ. По времето, когато Бойко Борисов бе министър-председател, е държал по една седмица турската граница затворена. „Ивайло Московски десет пъти идва да ни убеждава да освободим „Кулата”, когато беше фермерското недоволство. Това пак ли е политическо?”, попита Филипов.

Преди минути пред Областна управа пристигна и регионалният министър Гроздан Караджов, който влезе на среща с Йордан Иванов. Министърът покани на срещата и Илиян Филипов.

Очаквайте подробности!