Апелативен съд – Пловдив потвърди определение на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чистачка, обвинена в опит за контрабанда на два вида наркотици за Република Турция.

Жената е  обвинена в това, че на 10 февруари 2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, с микробус, без надлежно разрешително направила опит да пренесе през границата на страната марихуана с тегло 47,9 кг на обща стойност 1 150 080 лева и кокаин с тегло 3,3 кг на обща стойност 601 200 лева или общо 1 751 280 лева, като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Обвиняемата твърди пред съда, че е била наета срещу 300 лева да извърши курс до Турция, като не знаела за наркотиците, които били укрити в тайник. Тя е пътувала с още три приятелки. До момента имала 50 пътувания зад граница. Работи като хигиенист на къщи и апартаменти. Бусът е докаран от двама нейни познати.

Апелативните съдии са приели, че поради голямото количество иззет наркотик и високата му стойност, както и тежкото предвидено в закона наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева, при по-лека мярка от „задържане под стража“ има опасност  жената да се укрие или да извърши престъпление.

Определението на Апелативния съд е окончателно.