Млад хирург ще се закълне като общински съветник на следващата сесия на местния парламент в Пловдив. Д-р Любомир Паунов ще влезе на мястото на Савина Петкова от групата на „Браво, Пловдив“, която бе назначена за зам.-кмет по транспорта.

Савина Петкова е новият заместник-кмет по транспорт в Община Пловдив

Д-р Паунов е роден е на 29 март 1988 година. Завършил е Езикова гимназия „Пловдив“ и Медицински университет - Пловдив. Той е трето поколение лекар и учен. Има придобита магистратура по Здравен мениджмънт с успех 6.00, ОНС "Доктор по медицина" и специалност по "Обща хирургия". Скоро завършва специализацията си по "Гръдна хирургия“, а в момента учи трета магистратура по "Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология".

Има множество следдипломни обучения и участия в научни форуми, световни и вътрешноуниверситетски проекти и е автор на над 50 публикации в научни списания. Работи в Първа хирургична клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив и е главен асистент в МУ-Пловдив в Катедра по специална хирургия на англоговорещи студенти. Зам.-председател е на УС на РЛК на Български лекарски съюз - Пловдив с ресор болнична помощ.

Приоритети на д-р Паунов ще бъдат подобряване на общинското здравеопазване с конкурентно-способни здравни заведения, качествено обслужване и достойно заплащане на работещите в тях и задържането на младите лекари и специализанти. Те са бъдещето на тази система, а държавата и общината ги неглижират сериозно и абдикират от тях.

 Според д-р Паунов, общинското здравеопазване, в момента, е абсолютно  неконкурентноспособно и ако продължава да бъде така, то ще бъде доведено до фалит. Останалите лечебни заведения седят стабилно на пазара на здравните услуги и са толкова много, тъкмо защото общината е лош стопанин на своите.

"Всяко общинско ДКЦ и болница трябва да има определени приоритети в сферата на промоцията, диагностиката и лечението, с които да бъде актуално и разпознаваемо и да заработва съществена част от приходите си. Споменатите лечебни заведения е необходимо да разширят и профилактичните си функции, особено тези от тях, които могат да са печеливши“, заяви новият общински съветник.

Д-р Паунов за пореден път заявява, че не трябва да има противопоставяне между общински, държавни и частни здравни заведения, защото социалната им функция е съвсем различна, има място за всички от тях и едно качествено здравеопазване е немислимо без конкурентно общинско и държавно такова.