Големите болници в Пловдив са в готовност да приемат пациенти с COVID-19. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб, където се взе решение заради нарастващия брой на новите случаи в Пловдив поетапно да бъдат разкрити нови легла.

Пловдив влезе в оранжевата зона: Разкриват COVID легла, започват проверки по заведения и магазиниТова решиха на заседание на Областния кризисен щаб

В момента девет лечебни заведения в областта приемат болни с коронавирусна инфекция. Най-голямата тежест обаче поема Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги”. „През последната седмица броят на пациентите с COVID-19 нарасна. Почти изцяло сме запълнили капацитета на двата блока на Инфекциозна клиника”, съобщи  изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов. Той посочи, че четирима човека са настанени в Интензивното отделение и още 65 в първи и трети блок на Инфекциозна клиника.

„От другата седмица ще имаме вече и нов блок с 32 легла за пациентите с COVID-19. Той е с доста по-добри условия, климатизиран е. В Инфекциозна клиника са асфалтирани алеите, поставени са асансьори в тези стари сгради. За съжаление, все още нямаме условия от идеална климатизация. Но мисля, че няма да остане пациент, който има необходимост от хоспитализация и да не намери така в рамките на Пловдивска област”, заяви проф. д-р Карен Джамбазов. Той поясни, че не са спирали да приемат и деца с COVID-19, а в Детска клиника са отделени 10 легла за малките пациенти.  

Проф. д-р Карен Джамбазов

В абсолютна готовност да разкрие легла е и УМБАЛ "Каспела", която още от самото начало бе сред най-активните лечебни заведения в Пловдив в битката с пандемията. Техният капацитет е 86 легла. „Получим ли заповед от Щаба, имаме възможност за 24 часа да възстановим работата на COVID отделението”, обясни управителят проф. Илиан Дойков. Той обаче посочи, че при тях все още не се наблюдава повишен брой на пациенти, които търсят медицинска помощ.  

"През октомври изследвани 100 човека, 79 бяха положителни. В момента положителни са 15-20. Много сме далече от онези ужасяващи числа в третата вълна”, посочи проф. Дойков.

По думите му, се наблюдава едно подмладяване на заразените – 50% са под 60 години.

„Пандемията предстои. Най-важно е болниците да бъдат снабдени с всичко необходимо - да имаме лекарства и консумативи. Малко по-добре сме спрямо предната вълна. По отношение на персонала сме много добре”, заяви специалистът.  

Относно необходимостта от затягане на мерките, той смята, че те трябва да бъдат обмислени добре.

„От моя гледна точка, тъй като съм лекар, е важно всичко живо да бъде затворено до степен такава, че никой никъде да не излезе, да няма контакт, за да няма болни. В същото време обаче, ако сте ресторантьор, тогава ще се посегне към помощи, спестявания и кредити. Ние трябва да бъдем съпричастни към тази трагедия. Трябва да влезем в положение на всички хора. Няма лесни решения. Политиците трябва да вземат решения и да си носят отговорността", допълни проф. Илиан Дойков.

Проф. Илиан Дойков 

Директор на УМБАЛ "Пловдив" д-р Динчо Генев пък е категоричен, че трябва да се предприемат мерки срещу пълната безхаберие на хората спрямо въведените противоепидемични мерки. Наблюденията му са, че в магазините и в хипермаркетите клиентите масово са без маски, не се спазва хигиена и отстояние, а ако направиш забележка - скачат срещу теб.

„В другите държави не се ограничава капацитетът на заведенията за обществено хранене, а държавата осигурява безплатни бързи антигенни тестове. За да влезеш, правиш тест и ако си отрицателен - сядаш. Вместо да се дават помощи 60/40, 80/20, нека хората да работят и държавата да плаща тези антигенни тестове. Така  ще се осигури свободна циркулация на хората, а в същото време бизнесът няма да затъва”, коментира д-р Генев.

В бившата Окръжна болница се поддържат около 60 легла пациенти с коронавирус и 15 интензивни. В момента се лекуват двама пациенти в тежко състояние.

"Разбрали сме се с РЗИ този месец да ни даде почивка, за да осигурим добри условия за пациентите, тъй като предния път хората буквално бяха нахвърлени по леглата. Всичко го правихме по спешност. Затворихме хирургията и я направихме COVID отделение. Сега условията са подходящи”, заяви д-р Генев.

Той обясни, че преди пандемията средният разход за болницата за един пациент е бил около 925 лв., а сега то е скочило с над 30% и вече е 1255 лв. В тази цена са включени лекарствата, оборудването, дезинфектанти и предпазните средства.

„Финансирането не е достатъчно, защото остойностяването на клиничните пътеки е неправилен и не включва труда на лекарите и медицинските сестри. Има надценени и подценени клинични пътеки и това може да се види по кои специалности има специализанти", допълни  д-р Генев.

Д-р Динчо Генев