Над 100 на 100 000 души е вече заболеваемостта от COVID-19 в Пловдивско и от днес областта е в оранжевата зона. Това наложи да бъдат набелязани мерки как ще посрещнем тази надигаща се вълна. На първо място ще започнем да разкриваме нови легла в лечебните заведения, които имат Интензивни сектори. След време, ако се запълнят тези отделения, ще пристъпим към разкриване на легла и в други болници. Това съобщи след срещата на Кризисния щаб областният управител Ангел Стоев.

 Той бе категоричен, че на този етап не се предвиждат рестриктивни мерки за работата на заведения, търговски обекти или фитнес зали в Пловдив и посочи, че такова решение може да се вземе от Здравното министерство.

Директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева също потвърди, че на този етап не са обсъждани подобни мерки. Тя алармира, че в последните 10 дни броят на положителните Covid пациенти е започнал рязко да нараства.

Във връзка с тристранна заповед на министрите на здравеопазването, вътрешните работи и земеделието от понеделник започват проверки по всички заведения, търговски обекти, градски транспорт. Те ще бъдат съвместни с представители на РЗИ, Областната агенция за безопасност на храните, Министерство на вътрешните работи, общински власти.

Те ще следят за спазването на противоепидемичните мерки - носенето на маски, спазването на дистанция, капацитет на обектите, дезинфекция и т.н. Смятам, че те ще ни дадат информация относно отговорността на гражданите за спазването на мерките и съответно- да отложим възможно най-много рестрикциите върху обектите с обществено значение, заяви д-р Димчева.

"В средата на лятото сме изправени пред едно предизвикателство, но за наша радост, вече имаме опит. Само 16.6 на сто от активните случаи в Пловдивска област са хоспитализирани, което означава, че една част от заразените го карат по-лесно и не стигат до болнично лечение", обясни шефът на РЗИ. Тя коментира, че допреди няколко дни са наблюдавали да заболяват предимно по-млади хора, но сега заразените са във всички възрастови групи - от неколкомесечни до 92-годишни граждани на областта. По-лекото преболедуване се дължи и на прилагането на ваксините. 

 Д-р Димчева съобщи още, че в момента областта разполага с 342 COVID легла, от които заети са 112. Интубираните пациенти са 12. При необходимост могат да бъдат разкрити 1411 легла. В момента пациенти с коронавирус приемат УМБАЛ "Св. Георги", УМБАЛ Пловдив,  УМБЛА "Пълмед", МБАЛ "Иван Рилски", МБАЛ "Централ Онко Хоспитал", в болниците в Карлово, Асеновград и Първомай.