В проекта за строеж на жилищна кооперация в подножието на хълм Бунарджика няма разрешение за взривни дейности. Това заяви за TrafficNews главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов. Коментарът му идва след публикация на медията за ежедневни взривни дейности на терена на бивщия Винпром между улиците "Волга" и "Генерал Данаил Николаев". 

Пловдивчани, които живеят в района твърдят, че всеки ден от карето се чуват серия взривове. След като теренът на бившия Винпром между улиците „Ген. Данаил Николаев” и „Волга” бе разчистен до основи, са започнали изкопни работи , като разрушаването става с взривни вещества.  В карето между улиците под хълма започна изграждане на жилищен комплекс  със 152 апартамента  и 200 паркоместа. Инвеститор е компанията „Хъс Естейт”.

Арх. Ахрянов обаче е категоричен, че взривовете са незаконни, тъй като те не са заложени в одобрения проект. "Според геоложките проучвания, на база на които е изготвен прета, скалите са на 9 метра под земята. Инвеститорът има разрешение само за изкопни дейности, но не и за взривяване на скали", коментира Ахрянов, който в момента е в болнични. 

Той уточни , че няма контролни функции и в случая е редно да се намесят други служби. Парадоксалното в случая е , че служители на полицията, включително и представител на служба КОС към Второ РПУ ежедневно охраняват обекта. На каква документална база се случва това, предстои да разберем. 

TrafficNews се свърза с Общинския инспекторат, откъдето заявиха , че предстои повторна щателна проверка, тъй като при първата на инспекция са им били представени разрешителни. 

TrafficNews продължава да следи случая и да търси кой е разрешил да се взривяват скали в природна забележителност, защитена от закона. 

 

Взривове тресат ежедневно Бунарджика! Общината: Всичко е законно!Строителна фирма разчиства терена на бившия винпром