Граждански иск за 5,4 млн. лева предявява финансовият министър Владислав Горанов срещу бившия цитрусов бос Сотир Янков. Той, съпругата му Елена, дъщеря им Мария и още 11 души са подсъдими за крупно източване на ДДС.

Чрез юрисконсулта на министерството Горанов представи в Пловдивския окръжен съд заявление, с което иска да бъде конституиран като граждански ищец. Финансист номер едно на България претендира за сумата, с която Янков е ощетил държавната хазна.

Ход на делото обаче не беше даден заради отсъствието на двама подсъдими. Един от тях е Иво Илиев, който живеел и работел в Германия. Прокурор Дилян Пинчев поиска съдът да го задържи, за да участва пълноценно в процеса. Обвинителят настоя Илиев да бъде обявен за общодържавно издирване и да бъде издадена европейска заповед за арест. Според съдия Светлана Станева не трябва да се предприемат такива санкции спрямо него.

Другият подсъдим - Марин Велков, не се яви, защото бил по същото време на дело в спецсъда.

Янков и семейството му категорично забраниха да бъдат снимани. Дъщеря им Мария потърси сметка от репортер в съдебната зала защо е понечил да фотографира адвокатите, които бяха цяла армия. Отсъстваше Ина Лулчева, наета да представлява Сотир Янков. Стефан Левашки, Георги Кутрянски, Марин и Димитър Марковски, Йосиф Бакърджиев са част от защитниците.

Делото срещу Янков и сие се отлага за пореден път. Процесът започна преди 3 г. след шумния арест на Янкови. Семейството беше задържано през 2012 г. Като собственик на най-голямото плодохранилище в с. Първенец Янков е обвинен в укриване на ДДС за 5,4 млн. лева. Базата му е построена с пари от САПАРД, а инвестицията е 20 млн. лева.

Съдия изпълнители описаха складовете и цялото имущество на фамилията. Към него претенции има и Комисията за отнемане на престъпно имущество. Всички имоти на Янкови бяха разпродадени на търг.

През 2016 г. съдът върна делото на прокуратурата заради процесуални нарушеня. Следващото заседание е насрочено за 9 май. Обвинителният акт е 382 страници, а самото дело е 77 тома.