Молдовски банди периодично гастролират в Пловдив и областта. Двамата крадци, които миналата седмица взривиха банкомат на ДСК в Тракия, далеч не са пионери в тези начинания. Преди три години, през 2015 година пловдивската полиция задържа престъпна група от трима молдовци, разбивали и ограбвали банкомати. 

Единият молдовец, взривил банкомата в Пловдив, е избягал! ВИДЕО215 хиляди лева са откраднати при удара, част от парите са намерени

От 3 устройства в селата Ръжево Конаре, Устина и Труд крадците задигнахаи 33 000 лева.  Към разследването бяха прикрепени още 2 дела за обир на банкомати в Русе на стойност 43 хиляди лева, откраднати от същата група.  Молдовците са с Александър  Петков, Анатолий Терзи и Валери Гайдарли. Единият от тях е с двойно гражданство – молдовско и българско.

Тримата разбивали банкоматите, като успявали да заглушат с „тапа” устройствата на СОТ. Задържаните са направили признания, но парите не са открити.33-годишният молдовец Валери Гайдарли и 28-годишният му сънародник Анатоли Терези бяха арестувани с ятака им в България на 4 февруари 2015 г. , минути след като опитали да разрежат две АТМ устройства в Пловдивско. По разследването от последните дни обаче вече има сериозни оперативни данни и улики, че чужденците са атакували общо 10 банкомата, като са успели да оберат 6 от тях.

Гайдарли и Терези започнали ударите у нас през лятото на 2014 г.

Начинът им на действие се повтарял при всички извършени от тях престъпления. Те влизали в страната за няколко дни, като идвали с кола, задължително с български регистрационни номера, от Румъния през Дунав мост, Дуранкулак или Кардам. Молдовската банда избирала банкомати задължително в малки населени места, като търсела устройства, които да са монтирани в сгради на читалища, общини или други помещения, в които не живеят хора и не са с много сериозна охрана.

След като са избрали банкомат за обиране, те разбивали вратата на съответната обществена сграда, за да достигнат до задната част на устройството. После включвали заглушаващото устройство, което носели със себе си, и започвали рязането на банкомата.

Полицаите влизат в дирите на молдовците на 6 януари тази година след удар на групата в село Тетово, Русенско. Това е последният успешен обир, оттам взели 43 хил. лева. Но след този случай двамата обирджии напуснали страната и се върнали обратно едва на 30 януари т.г. Тогава молдовците тръгват отново на оглед в пловдивските села, за да изберат подходящ за обиране банкомат, и се спират на две машини в с. Ръжево Конаре и Устина.

На този етап няма данни дали задържаният молдовец и съучастникът му са се познавали със съгражданите си. 

Още една молдовска банда е задържана след грабеж на бензиностанция в Шумен, съобщи днес директорът на Главна дирекция Национална полиция Христо Терзиев. 

Главният секретар Младен Маринов и директорът на пловдивската полиция Атанас Илков благодариха на полицаите, участвали в операцията по залавянето на молдовците. В разкриването са участвали служители от няколко дирекции - Пловдив, София, Сливен , Бургас и Варна. Това са месттата на които са пребивавали молдовците. Пътували са като туристи в компанията на млада молдовка, която според полицията не е имала информация за действията им, а е служела за прикритие. Колата на извършителите е засечена от видеокамерите в града, а след това е била прихваната и на други места с видеонаблюдение. 

Открита е в квартал "Славейков" в Бургас и полицаите са я държали под наблюдение, докато молдовците са върнали да я вземат. Закарали са я на автомивка, за да заличат следите. Полицаите са провели операцията на мивката, но единият успял да се измъкне. 

Задържаният молдовец Евгени Неделив е регистриран за криминални престъпления в родината си и е бил обявен за издирване. Данни за него и съучастникът му са подадени и в Европол, тъй като в Европа има регистрирани много случаи на взривени банкомати. Може да се окаже, че двамата молдовци са автори и на други престъпления. На този етап обаче арестуваният чужденец е отказал да дава обяснения.

"Радвам се, че успяхме да ги разкрием толкова бързо, тъй като не е ясно още колко удара са били планирали" коментира ст. комисар Младен Маринов.