Доставиха хартиените бюлетини, които ще бъде разпределени в Пловдив и областта за предстоящия вот на 2 април. Малко след 11:30 автомобил транспортира под строга охрана близо броя 600 000 изборни книжа. Получена бе и специализираната хартия, която ще бъде отпечатвана от машините за гласуване. Заедно с тях бяха доставени и телефонни устройства, с които ще се записва преброяването на гласовете след края на изборния ден. 

Те бяха пренесени в сградата на Областна управа пред погледите на главния секретар на администрацията Георги Янев и председателите на районните избирателни комисии Калоян Сухоруков и Янко Радунчев. Опаковани в палети - 308 000 бюлетини са предназначени за 16 МИР (Пловдив град), а за МИР-17 (Пловдив област) 290 000. Всички те са достатъчни, за да обезпечат 100% от гласоподавателите в избирателните секции. Отделно бяха получени 983 записващи устройства за всяка една секция в двата избирателни района. По данни на Областни управа 459 СИК в Пловдив ще получат от записвачките, докато за 17 МИР са разпределени с 65 повече устройства, общо 524.

 „Готови сме за изборите. Всички подробности около новите правила за изборите са уточнени. Всичко се тества, като има онлайн форма, в която да се упражняват, за да бъдат подготвени в изборния ден“, заяви шефът на РИК 16 Калоян Сухоруков.

Радунчев допълни, че този път изборния ден определено ще бъде по-дълъг. Това налагат усложнения в протокола, както и големия брой политически партии и преференции. Правилното отчитане на резултатите в този случай е свързано и с по-голям контрол, каза той, след което коментира новата практика за записване на преброяването на бюлетините: 

Записващите устройства са телефони. Изчистени са от всичко като приложение, имат само програма, отговорна за отчитане на изборите резултати. Програмирани са така, че може да се сканира само QR кода за записване. Няма практически как да стане грешка. Взети са мерките как да бъдат раздадени спрямо клетките на мобилните оператори, за да се избезгне претоварване на мрежите. Но ако има прекъсване в записа, който се излъчва онлайн, това няма да нулира изборния резултат. Записът ще бъде свален и качен, като ще може да се преглежда по-късно в случай на съмнение. В неделя ще се тества, заедно със зарядни и стойки за монтаж“, заяви председателят на РИК 17.

В съботния ден комисиите ще отворят устройствата за тест и подготовка, ще ги заредят и инсталират. После устройствата ще бъдат изключени и включени отново при преброяването на резултатите. Как работят телефоните ще бъде наблюдавано от председателите на отделната СИК. Резултатите няма да се броят наново, в случай че има проблем с живото предаване. В този случай те ще бъдат само рестартирани, без това да засяга динамиката.

Подвижните секции обаче няма да имат записващи устройства. 

Бюлетините се очаква да нощуват в сградата на Областна администрация, след което ще бъдат ескортирани към до районните кметства и общините със съдействието на  МВР.