Темата за устойчивото развитие и спестяването на енергия и емисии ни вълнува и тя ще бъде един от нашите приоритети, които ще влязат в обхвата на концепцията за „Зелен Западен“.

Кметът Тони Стойчева проведе среща с Лияна Аджарова, която е изпълнителен директор на Енергийна агенция Пловдив. Огромен е опитът на тази институция – тя инициира и координира проекти за намаляване на енергийното потребление и използване на ефективни и възобновяеми енергийни технологии. Агенцията е подкрепяща структура към европейската инициатива Конвента на Кметовете и разработва планове за управление на енергията, адаптация и смекчаване на климатичните промени на редица общини в България.

Г-жа Аджарова и г-жа Стойчева набелязаха сферите, в които можем да си сътрудничим.

ЕАП предоставя на общините възможност за безплатни обследвания за енергийна ефективност на общински и жилищни сгради.

  • Район „Западен“ ще подаде заявления за енергийно обследване на сградите на кметство, читалището и поликлиниката в кв. „Прослав“, които са в лошо състояние.
  • Ще информираме всички домоуправители на сградите на територията на района, че могат да се възползват от услугата за безплатно енергийно обследване и консултиране на Енергийна агенция Пловдив, като по този начин ще спестят средства, ако кандидатстват по втория етап от програмата за енергийно обновяване на жилища, която се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост – тук се изисква 20% самофинансиране, като днес беше обявено, че Държавната Българска банка за развитие (ББР) ще предоставя безлихвени заеми на кандидатите.
  • Ще проведем „Енергийни дни”през месец септември, които ще бъдат своеобразна информационна кампания, полезна за гражданите как да бъдат по-енергийно ефективни и отговорни към опазването на околната среда, как да се възползват от богатия инструментариум за финансиране.

Изключително сме щастливи от началото на това сътрудничество, като се надяваме общинската администрация и районите да си сътрудничат през следващия програмен период за реализирането на мерки, водещи до подобряване на качеството на въздуха, енергийно спестяване и въвеждане на възобновяеми енергийни източници.