Европейската комисия предложи днес поредица от мерки, които целят да елиминират възможно най-бързо зависимостта на ЕС от руските енергийни източници. Една от мерките е всички търговски и обществени сгради да имат задължително покриви със слънчеви панели от 2025 години, а всички нови жилищни сгради - от 2029 година, съобщава БНТ.

Европейската комисия смята да осигури 300 милиарда евро за преминаване към зелена енергия, изграждане на енергийна инфраструктура и нови връзки за газ и втечненн газ в Европа. 72 милиарда от средствата ще бъдат предоставяни на държавите като безвъзмездни средства и приблизително 225 милиарда като заеми.

Според Урсула фон дер Лайен най-ефективният начин за прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива е спестяването на енергия. ЕК ще представи на страните набор от действия за ускоряване на прехода към зелена енергия като опростяване на процедурите за инвестиции във възобновяеми енергийни източници и съвместни поръчки на газ, втечнен газ и водород.

Брюксел препоръчва на държавите и през следващия отоплителен сезон да продължат да използват краткострочно мерки, за да регулират цените на енергията за крайните потребители. Част от тях са предоставяне на ваучери, финансова помощ или плащане на сметките на най-уязвимите групи от населението, разсрочване на сметките, временни данъчни облекчения, предоставяне на държавна помощ за бизнеса.

ЕК предложи днес и 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна за 2022 г.