В Пловдив е доказан случай на британския вариант на коронавируса. Това става ясно от справката на Националния център по обществено здраве и анализи. Щамът е открит също в областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

До вчера в Националния център по заразни и паразитни болести и Германия са успешно целогеномно секвенирани на апарат от ново поколение 413 проби на новия пандемичен коронавирус от пациенти в страната. Търсени са всички мутации на британски вариант - В.1.1.7, южноафрикански вариaнт - В.1.351, бразилски - Р.1, нигерйски - В.1.525 и др.

В 303 от пробите се доказва британския вариaнт от генетична линия В.1.1.7 Други от търсените мутации на вариaнти не са дoказани.

Средно за страната 73,37% са британски вариант. За пробите през последните седмици честотата му се увеличава, особено за областите София, Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Сливен.

Британската мутация B.1.1.7

Британската мутация B.1.1.7 е с 30% до 70% по-заразна от първоначалния щам на коронавируса и по-често води до хоспитализиране на заболели. При нея е по-дълъг инкубационният период, тоест времето от контакта с болен до появата на симптоми. Тя е доказана вече в над 82 страни по света. 

Симптомите при този щам леко се различават от досега известните. По-често се проявяват симптоми като кашлица, гърлобол, отпадналост и болки в крайниците, докато загубата на обоняние и вкус, смятана досега за най-еднозначния симптом на COVID-19, е по-рядка. Новата мутация обаче предизвиква в същата степен симптоми като главоболие, задух, разстройство и повръщане.