Автомобили стоят с месеци паркирани в тревни площи в Пловдив. Колите се намират в тревните площи на ул. „Барикадите” 22 в Гагарин. Жителите в района разказаха пред TrafficNews, че от няколко месеца превозните средства не са били местени и само заемат места, като някои от тях са без номера. 

„Намирането на места за паркиране в района е изключително трудно. Особено когато има такива автомобили без номера, които просто са окупирали пространството и не се използват е още по-изнервящо за живущите. Има си паркинги за подобни автомобили, нека ги закарат там вместо да заемат паркинга и да се чудим къде да паркираме”, споделят гражданите.

Жителите в района разказаха, че това не е единственото място в квартала, където има зарязани автомобили, които с месеци заемат места.

„Някои коли са с номера, други без, но въпросът е, че с месеци не се местят, което в град като този, в който местата за паркиране са огромен дефицит е доста неприятно”, добавят още те.

И докато гражданите търсят повече паркоместа под тепетата, десетки такива места из града "изгарят", заети от коли, които не се използват с месеци, а някои и с години.

Често срещана практика е хора, които купуват и продават автомобили в конкретните за това сайтове да не разполагат с терен. Поради тази причина те намират междублокови пространства и тревни площи, на които да ги държат, докато не намерят купувач.

Според новите промени, ако автомобил е паркиран на общински или държавен терен, но е с изтекла валидност на последния годишен технически преглед повече от три месеца, собственикът му ще трябва да го върне за скрап по най-бързия начин. В противен случай съответната община започва следната процедура:

Специалисти еколози установяват изоставени автомобили, които обикновено са със стари номера или не са минали преглед повече от 2 години. Прави се справка за собственост на автомобила в КАТ. Изпращат се писма на собствениците на превозните средства. Те трябва да декларират дали автомобилът ще влезе в движение или ще го преместят и съхраняват в частен имот, а третата възможност е предаване на колата за скрап.

Ако никой не се яви за автомобила след изпращане на поканите, на автомобила се поставя стикер-предписание и след 14 дни Общината има право да репатрира автомобила. След репатриране автомобилите отиват на наказателен паркинг, където собствениците им имат три месеца да ги приберат срещу заплащане на съответните такси. Срокът за това е 3 месеца. Ако собственикът на превозното средство не се яви до три месеца след репатрирането, автомобилът се дава се за скрап.

Медията ни ще предаде сигнала до кмета на район "Северен" Венцислава Любенова.