Директорът на полицията в Пловдив Васил Костадинов отказва да подаде оставка, въпреки настояването на  вътрешния министър Калин Стоянов. „Аз съм назначен по закон, в който „оставка” не съществува като понятие. Има други форми”, заяви Костадинов пред Нова ТВ.

Днес полицейският шеф се срещна с близки на убития Димитър Малинов. При разговора с тях им е съобщил, че действително има допуснати пропуски при разследването на убийството на младия мъж.

Припомняме, че вътрешният министър поиска оставката и на началника на РУ-Стамболийски Ангел Керпиев. Той обаче също отказа да си подаде оставката.

Близки на убитото момче посрещнаха с плакати както директора, така и комисията от Инспектората на МВР, която днес започна проверка в районното управление.

Напрежението ескалира, когато служител на реда излезе, за да връчи наказателно постановление на един от демонстрантите по стар случай.

„Преди време бях излъган от един господин, който е в тесни връзки със стария началник на полицията. Бях измамен, а сега явно искат да ни сплашат”, каза мъжът, на когото връчиха постановлението.  

Полицаят заяви, че постановлението е от декември 2022 г. за извършена кражба. „Не е опит да бъдат сплашени. Аз познавам лицето, бяхме съученици. Сега го видях и затова му го връчвам”, обясни униформеният.

Хората подчертават, че полицията е бездействала по случая с убития Димитър. „Отказаха да образуват досъдебно производство, защото не искат случаят да бъде разгласяван. Не искаха да уведомяват прокуратурата.  Беше ни отказано разследване и казаха, че няма данни за тежко умишлено престъпление. Не искаха да проверят какво се случва”, посочи протестираща.

„Ставаме свидетели на още по-голямо напрежение между хората. Нашето районно изобщо не взима отношение по случая”, каза бащата на убития Димитър. Недоволните са категорични, че има прикриване на случая и забавяне на разследването.

Оставката на Костадинов - възможност за "достоен exit" след скандални нарушения7 месеца - протести, нагласени конкурси и унизителни акции